Foto: Klix.ba
Zaposleni Nacionalne biblioteke BiH zahtijevaju smjenu direktora: On sakrio pečat

Zaposleni Nacionalne biblioteke BiH zahtijevaju smjenu direktora: On sakrio pečat


Radnici Nacionalne univerzitetske biblioteke BiH danas su se okupili ispred zgrade ove institucije u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, tražeći ostavku i penzionisanje direktora Ismeta Ovčine.

Aida Efendić, jedna od zaposlenih, izjavila je za Klix.ba da Ovčina nije ovlašten da djeluje kao šef ove institucije.

“Rješenje koje smo pripremili je u skladu sa zakonom. Budući da nemamo Upravni i Nadzorni odbor već godinama, direktor Ismet Ovčina nije ovlaštena osoba u registru o djelatnosti. Napravili smo rješenje o njegovom penzionisanju koje je potpisano od strane stručnog kolegija. Međutim, ne možemo staviti pečat jer nam je sekretarica rekla da je direktor otuđio i sakrio pečat,” objasnila je Efendić.

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUB-a, dodao je da je vlast podržala smjenu direktora Ovčine.

“Jučer je u zgradi Vlade KS organizovan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti. Zaključak je bio da se traži od našeg direktora, koji je ispunio uslove za penziju, da podnese zahtjev za penzionisanje. Od radnika je traženo da se ogradi od direktora i zahtijeva njegovu ostavku. Ne želimo biti taoci jednog čovjeka i očekujemo da će, ako ne danas, već u ponedjeljak podnijeti zahtjev za penzionisanje,” rekao je Huskić.

Huskić je također istakao da su dobili obećanja od vlasti da će se situacija riješiti. “Imamo obećanja s tri nivoa vlasti, posebno federalnog, gdje je ministrica Duraković uputila nacrt zakona u proceduru koji bi trebao riješiti finansiranje svih sedam institucija, a ne samo Nacionalne biblioteke,” zaključio je.

Na sastanku održanom u četvrtak u Sarajevu, kojem su prisustvovali predstavnici federalne i kantonalne vlasti, dogovoreno je da se hitno traži smjena direktora Ovčine zbog njegove nesposobnosti rukovođenja, netransparentnog rada i lošeg tretmana prema zaposlenima, što je dovelo biblioteku do ruba propasti. Ministrica Duraković se zalaže za usvajanje lex specialis zakona kojim će se trajno riješiti finansiranje biblioteke, ali pod uslovom hitnog rješavanja upravljačkih struktura i imenovanja novih upravnih i nadzornih odbora te direktora u svim institucijama nauke i kulture.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija