Zapošljavanje naših radnika u Sloveniji i Njemačkoj: Koja su najtraženija zanimanja?

Agencija za rad i zapošljavanje BiH trenutno posreduje u zapošljavanju naših građana u inostranstvu u dvije države – R. Slovenija i SR Njemačka.

“Svo zapošljavanje u Sloveniji odvija se putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom opšteg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema evropskom referentnom okviru za jezike”, rekli su za BUKU iz Agencije.

Dodaju da su sve osobe koje odlaze na rad u inostranstvo posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH uredno odjavljene sa biroa nezaposlenih, te imaju prava na radu u navedenim državama kao i domaća radna snaga u tim državama.

“Za osobe koje odlaze u inostranstvo mimo Agencije za rad i zapošljavanje BiH mi nemamo podatke jer te osobe nisu dužne nigdje da evidentiraju svoj odlazak”, pojašnjavaju.

Broj posredovanja Agencije za rad i zapošljavanje BiH je slijedeći:

U dosadašnjem toku realizacije Sporazuma o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji najviše su se tražili radnici iz Bosne i Hercegovine sa sljedećim zanimanjima:

– Vozači;
– Varioci;
– Zidari;
– Pomoćni radnici u proizvodnji;
– Elektroinstalateri;
– Bravari;
– Fasaderi;
– Građevinski radnici.

U 2020. u SLO izdato je 46% dozvola manje, 49% oglasa je manje i 47% radnih mjesta manje zbog COVID-19 pandemije.

“Veći broj posredovanja i izdatih radnih dozvola u 2021. godini podrazumijeva da se veliki broj radnika u Slovenii vraća na radna mjesta koja su zbog pandemije morali napustiti. Naravno u Sloveniji je u 2021. godini bilo i nekih novih zahtjeva za radnicima i novog zapošljavanja što je i očekivano nakon buđena ekonomije nakon lockdowna. Ipak, dominantno povećan broj posredovanja je rezultat prekida ekonomskih aktivnosti u 2020. godini, te ponovnog pokretanja ekonomije”, pojašnjavaju u Agenciji.

Putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH u Njemačkoj se zapošljavaju samo osobe sa srednjom medicinskom školom.

“Trenutno je zvanje medicinske sestre/tehničara jedno od top 5 suficitarnih zvanja u BiH, te imamo situaciju da svake godine školujemo veliki broj ovih kadrova samo za evidencije nezaposlenih osoba. Zbog toga ovaj program zapošljavanja u Njemačku nudi kakvu-takvu mogućnost da jedan dio ovog kadra dođe do posla u svojoj struci. To pokazuju i brojke sa evidencija nezaposlenih osoba gdje imamo kontinuirani rast broja nezaposlenih medicinara uprkos zapošljavanju na domaćem tržištu rada i u Njemačkoj. Tenutno imamo više od 7.500 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara u BiH”, ističu.

Napominju da je u 2020. godini došlo do smanjenja izdatih tadnih dozvola za oko 22% zbog COVID-19 pandemije, a u 2021. godini taj trend se nastavio, te je broj posredovanja manji za 8,63% u odnosu na 2020. godinu.

“Razlog za smanjenje posredovanja je pandemija i ipak manji interes za ovaj program u odnosu na ranije godine. Vjerujemo da je razlog za manji interes upravo pandemija i restrikcije koje ona donosi u kretanju radne snage”, kažu iz Agencije za BUKU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79