Zasad još nije, ali hoće li u FBiH zaživjeti 3G pravilo? Donosimo detalje kad bi se mogle uvesti nove mjere

U velikom broju evropskih zemalja u proteklom periodu javnim prostorijama imaju samo osobe koje su vakcinisane, negativno testirane ili su preležale bolest, pa imaju potvrdu da su ozdravile.

Velika šansa i u Hrvatskoj

Ovo pravilo se zove “3G”, što predstavlja, vakcinisan, testiran i ozdravio.

Kako su pojasnili svjetski mediji ova pravila važe za klinike, domove za stare osobe, teretane, bazene, frizerske salone, hotele, restorane ali i razne priredbe.

Ovo novo pravilo se razmatra da se uvede i u Hrvatskoj. Prije samo dva dana epidemiologinja HZJZ-a za regionalne medije je kazala da postoji velika šansa da će to biti u Hrvatskoj jer kako ona pojašnjava to se pokazalo dobrim i u drugim zemljama.

Svakako da Hrvatska nije jedina zemlja u regionu koja razmišlja uvoditi ovo pravilo. Koliko Federacija BiH razmišlja o tome te da li se to razmatralo na današnjoj sjednici za Raport je otkrio Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Naime, kazao nam je da li se može očekivati uvođenje ovog pravila te kada bi se to moglo desiti.

“Krizni štab će raditi u narednom periodu da se pokušaju pripremiti mjere koje bi vodili ka normalizaciji situacije između ostalog to bi mogao biti tzv. 3G (VPT) koje se uvode u evropskim zemljama čak i regionu. Ne mislim se na te mjere kao restriktivne, čak naprotiv tim mjerama se raznim sektorima omogućiti bolji rad. Na stadionima će biti puno više publike pa će biti puno više gostiju”, istakao je Čerkez za Raport.

Mjere će odlučiti stručnjaci

Između ostalog, on nam je kazao kako ovo treba postepeno uvoditi.

“Samu dinamiku uvođenja koje bi mjere u određenom trenutku bile uvedene će donijeti stručnjaci iz javnog zdravlja i epidemiologije. Prepušta se struci dinamiku i same mjere”, istaknuo je Čerkez.

Podsjetimo, danas je održana i sjednica koju je sazvao premijer Federacije BiH, Fadil Novalić na kojoj je razgovarano o uvođenju novih mjera.

Čerkez nam je kazao da je glavni zaključak ovog sastanka bio plan što bolje imunizacije stanovništva.

“Dogovoreno je da se ulože dodatni napori na ubrazanju imunizacije, da se imunizacija decentriluzije. Da se imunizacija pokuša obezbjediti na svim opštinama. Da bude dostupna kao i radno vrijeme da se produži do 20 sati kako bi se mogli vakcinisati te da se krene prema poslovnim subjektima u vakcinaciju”, istaknuo je Čerkez.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79