Zašto CIK čuva 1,6 miliona starih izbornih listića?

Komisija prošle godine kupila vagu kako bi mogla utvrditi količinu uskladištenog materijala, a onda promijenila mjernu jedinicu iz kilograma u arak.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prošle je godine nabavila digitalnu vagu kako bi mogla izvagati papir u skladištu, konstatirali su državni revizori tokom finansijske kontrole rada.

Vaga je, ispostavit će se, trebala vagati izborne listiće preostale još od izbora prije 15 godina, ali i onih prošlogodišnjih. Upravo time što nisu imali vagu, u CIK-u su se revizorima 2017. godine pravdali da ne mogu znati koliko je tačno uskladištenog papira.

Vodeni žig 

Tada je rečeno i da je mjerna jedinica za papir kilogram. Ali, uprkos tome što su kupili vagu da bi ustanovili koliko kilograma papira ima, prošle godine u CIK-u su promijenili jedinicu mjere za iskazivanje stanja papira s vodenim žigom u skladištu i umjesto kilograma uveli arak.

Ipak, u CIK-u su stanje papira u svojim knjigama izrazili i u arcima i u kilogramima. No, u revizorskom izvještaju navedeno je samo stanje u arcima ili komadima.

Tako podaci pokazuju da je nakon izbora od 2004. do 2018. godine, uključujući i lokalne i opće, u skladištu CIK-a trenutno ukupno oko 1, 6 miliona komada papira s vodenim žigom.

Potrebna kontrola

– CIK je dužan uspostaviti odgovarajuće interne kontrole upravljanja izbornim materijalom, s posebnim naglaskom na uspostavljanje kontrole nad upotrebom i čuvanjem papira za štampanje glasačkih listića – naveli su revizori.

Prošle godine CIK se našao u središtu pažnje pojedinih medija koji su navodili da je 35,8 tona papira, nabavljenog za štampanje glasačkih listića za izbore 2014., bestraga nestalo iz skladišta CIK-a.

Džaba i softver 

Revizori su konstatirali i da, uprkos tome što je CIK 2017. godine nabavio softver za materijalno knjigovodstvo za stanje na skladištu, koji je djelimično dorađivan tokom 2018. godine, on i dalje onemogućava evidentiranje povrata materijala, već se evidentira samo na povratnicama koje čuva skladištar.

– Iz navedenog se zaključuje da i dalje postoje nedostaci u sistemu upravljanja materijalom koji se nalazi u skladištu – istakli su revizori.

NAJVIŠE papira preostalo je nakon izbora 2014. godine, 563.692 arka, koji je i danas u skladištu CIK-a prenosi Avaz 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments