Zašto Čović ne vjeruje Trojki?

Imenovanje nedostajućeg sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine iz entiteta FBiH trebalo bi ponovo biti na stolu na sutrašnjoj sjednici. Ključni kamen spoticanja je da li će Predstavnički dom birati između dva kandidata ili će se izjašnjavati samo o jednom.

Prije redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trebala bi biti održana vanredna sjednica na kojoj bi se trebali popuniti nedostajući članovi u brojnim komisijama. A komisija koja je pod najvećom lupom je ona za izbor i imenovanje, koja treba donijeti odluku o delegiranju imena sudaca za Ustavni sud BiH, o kojima će zastupnici glasati.

S obzirom da u komisiji ranije nije bilo potrebne većine da se izglasa odluka o delegiranju prvoplasiranog kandidata Marina Vukoje, sutra bi mogla biti zamijenjena i dva člana koja su se tome protivila. Nezvanično iz komisije bi trebali biti izbačeni kadrovi DF-a i SBiH, a imenovani članovi iz PDA i HDZ 1990.

Upravo je pitanje imenovanja Vukoje bilo i predmet žustre rasprave na sastanku stranaka Trojke u ponedjeljak, gdje i dalje postoje različita gledišta jer pojedini članovi komisije poput Damira Mašića i Anera Žuljevića smatraju da na glasanje treba poslati imena prva dva kandidata.

Međutim, lider HDZ-a Dragan Čović ne odustaje od ultimatuma. Na glasanje želi poslati samo ime prvorangiranog Marina Vukoje. Zašto? Jednostavno Čović nije siguran da će ga partneri iz Trojke podržati i da će između dva kandidata u Predstavničkom domu svoj glas dati Vukoji. Dakle, Čović se plaši da bi federalna opozicija uz glas pojedinaca iz Trojke mogla ipak izglasati drugolpasiranu Sanelu Gorušanović-Butigan.

To govori o nepovjerenju među federalnim partnerima i činjenici da Čović ne želi nikakav rizik, već čistu situaciju. Jer ukoliko Vukoja kao jedini kandidat i ne dobije potrebnih 50 glasova za izbor, konkursna procedura bi se ponovila, ali bi Čovićev kandidat ostao u igri. A ukoliko bi na glasanje otišla imena dva kandidata, Čovića ne umiruje ni koaliciona podrška partnera jer ga plaši i najmanja mogućnost da bi neko drugi mogao biti izabran.

A koliko su partneri iz Trojke vjerni sporazumu s HDZ-om bit će vidljivo sutra već na vanrednoj sjednici. Naime, ukoliko se na glasanje stavi prijedlog za smjenu Edine Gabele (SBiH) i Dajane Čolić (DF) iz komisije za izbor i imenovanje, a umjesto njih izglasa Elzina Pirić (PDA) i Stipe Tokić (HDZ 1990), to bi mogao biti signal Čoviću da će ga Trojka u Predstavničkom domu podržati i kod glasanja za Vukoju, čak i ako bude izbor između dva kandidata, piše Klix.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79