Zašto Dan žalosti nije u cijeloj BiH: Zašto je važniji Beograd od Sanskog Mosta?

Zašto Dan žalosti nije u cijeloj BiH: Zašto je važniji Beograd od Sanskog Mosta?


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj četvrtog maja 2023. godine donijelo je odluku o proglašenju petog maja 2023. godine danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragične pogibije osam učenika i pripadnika osiguranja u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Piše: Muhamed Redžić

Ako su mogli tada ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine biti jedinstveni i proglasiti dan žalosti, onda bi isto tako trebali biti jedinstveni i proglasiti dan žalosti zbog današnjeg masakra u Sanskom Mostu, u kojem su ugašena tri ljudska života.

Još Krajina pamti šta je Bosni dala, ali pamti li Bosna šta joj je Krajina dala?

Općina Sanski Most je od Sarajeva udaljena oko 360 kilometara (cestovna udaljenost). Ta udaljenost i nije toliko velika, koliko je velika udaljenost drugom linijom, onom moralnom.

Dok su se politički predstavnici Bosne i Hercegovine natjecali ko će prije pružiti podršku stradalim žrtvama u beogradskoj školi prošle godine, malo ih je reagovalo na vijest o masakru u sanskoj gimnaziji.

Naravno, jeste bila riječ o velikoj tragediji u kojoj su ugašeni životi nedužnih ljudi i obaveza svakog je da suosjeća sa ugašenim životima, ali očigledno da se i ne radi o iskrenoj podršci koju bi svaki moralni i normalni građanin trebao pružiti, nego o podršci zbog koristi.

Nije Sanski Most toliko velika i popularna sredina da bi se oko podrške istoj utrkivali zvaničnici, kao ni ostatak Krajine, ali bi se zvaničnici trebali malo prisjetiti šta je Krajina Bosni dala.

Svima je poznata, ili bi barem trebala da bude poznata uloga Sanjana, ali i ostalih Krajišnika u oslobađanju Bosne i Hercegovine.

Ako se ne sjete barem jednom godišnje preko 20 logora i drugih mjesta zatočenja na području Sanskog Mosta, kako da politička elita suosjeća sa “samo” tri ubijene žrtve u gimnaziji.

Ako se ne sjete barem jednom godišnje onih koji su dali živote kako bismo mogli hodati ovom zemljom, kako da se sjete proglasiti samo jedan dan danom žalosti za tri ubijene žrtve.

Ipak, nije to Beograd, nego neki tamo Sanski Most. Kao da se Sarajevo i Sanski Most ne nalaze u granicama iste države. Očigledno je Sanski Most predaleko od glavnog grada da bi se politički predstavnici sjetili odati počast za preko osam stotina žrtava genocida iz Sanskog Mosta pronađenih u više od trideset masovnih grobnica.

Kad bi se nabrajala i ostala mjesta na području općine i ostale žrtve u proteklom ratu, mnogo bi vremena bilo potrebno.

Mnogo je tu još primjera zanemarenosti, od nadoknade materijalnih šteta u poplavama, pomoći i ulaganjima u privredu na našoj općini, pomoći studentima, ulaganjima u prosvjetne ustanove, sportske kolektive i još mnogo toga. Ne znaju politički predstavnici cijeniti obrazovani mladi kadar od kojih mnogi i ostaju raditi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dan žalosti ne bi vratio ubijene žrtve. Dan žalosti ne bi promijenio mnogo toga, ali hvala vam, politički predstavnici u Bosni i Hercegovini. Hvala vam što ste dokazali koliko vam (ni)je stalo do Sanskog Mosta.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija