Zašto je priveden Fuad Kasumović: Afera Zenicatrans

Na području Zenice od jutros se provodi akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čija je meta, između ostalih, i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Oglasio se Fuad Kasumović: Spektakularno hapšenje je po nalogu SDA

Kako saznaje Klix.ba, privedeno je nekoliko osoba, ali je Kasumović nije pronađen na adresi stanovanja niti je dostupan na telefon kao ni njegova saradnica.

Akcija SIPA-e rezultat je višemjesečne istrage protiv Fuada Kasumovića i drugih koji su osumnjičeni za krivična djela koja se dovode u vezi s poslovanjem Zenicatransa. U sklopu današnje akcije osim Fuada Kasumovića koji je trebao biti priveden kako nezvanično saznajemo, privedeno je još devet osoba.

Sredinom augusta SIPA je izvršila pretres u Gradskoj upravi Zenice odakle je izuzeta dokumentacija vezano za Zenicatrans – prevoz putnika d.d. u stečaju i Računovodstvo d.o.o. u Zenici, a Federalna uprava policije još početkom januara ove godine Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavila je izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Fuada Kasumovića i drugih i to zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju te krivičnog djela prijevara u privrednom poslovanju.
Naime, u svemu tome je sporno na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu Zenicatransa prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim licima.

Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Kasumović je ne tako rijetko govornicu Gradskog vijeća Zenice koristio kako bi tvrdio da je sve urađeno po zakonu te da je uzeo ono što Zenici i sugrađanima pripada, ali uvidom u dokumentaciju istražitelji FUP-a su utvrdili određene nezakonitosti zbog čega je jutros nakon više mjeseci istrage i sprovedena ova akcija.

Među privedenim u današnjoj akciji su i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović, bivši direktor Zenicatransa Besim Husaković kao i bivši predsjednik Nadzornog odbora tog preduzeća Vahdet Drino te drugi.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nalazi se “pod pratnjom policije” u Zenici, što je sam potvrdio na Facebooku. Za svoje lišavanje slobode optužio je SDA.

“Ovog trenutka nalazim se u pratnji policijskih službenika koji samo ispunjavaju zadatke koje su pred njih postavili kriminalna SDA i kriminalni dijelovi Tužilaštva. Moje spektakularno i filmsko privođenje režirali su bolesni umovi, među kojima ima kvarnih političara, tužilaca i novinara na čije sam vas djelovanje u ovih pet godina bezbroj puta upozoravao”, napisao je Kasumović.

“Ako je istražiteljima trebala bilo kakva izjava, mogli su me pozvati. Odazvao bih se, kao što sam radio i desetine puta ranije tokom svog gradonačelničkog mandata. Međutim, kriminalna SDA igra na kartu izazivanja pažnje javnosti, koju uz pomoć plaćenih novinara i botova pokušavaju okrenuti protiv Fuada Kasumovića, jer u mojoj pravednoj i jednostavnoj politici vide jedinu prijetnju za gubitak vlasti u ZDK”, tvrdi gradonačelnik Zenice.

Dodao je da je ovo napisao jer je znao šta SDA priprema.

Tokom proteklih mjeseci radnici Zenicatransa bili su svjedoci u ovom slučaju, a i ranije su u medijskim istupima naglašavali na sporne radnje u ovom preduzeću.

Više informacija o poduzetim mjerama te aktivnostima bit će poznato naknadno u toku dana, a pripadnici SIPA-e pretrese vrše na još nekoliko lokacija u gradu kao i u Gradskoj upravi Zenice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79