‘Zašto Ministarstvo odbrane BiH finansira muzej HVO na Heliodromu?’

Povodom najave o izgradnji muzeja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) na mjestu gdje je bio logor Heliodrom, oglasili su se iz Udruženja logoraša grada Mostara.

Saopštenje Udruženja prenosimo u cjelosti:

“Udruženje logoraša Mostar je, nakon čestitke koju smo dobili od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine uoči mjeseca Ramazana o početku njihovih aktivnosti na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru Logora Heliodrom, odlučilo je da istima čestita sutrašnji Dan pobjede nad fašizmom koji nije pobijeđen.

Nakon što smo nakon više pokušaja od strane Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine dobili ono što nismo tražili, smatramo da smo obavezni upoznati javnost sa slijedom događaja i s informacijom da su nastavljeni radovi na izgradnji Muzeja HVO-a na prostoru zatočenja i mučenja preko deset hiljada stanovnika grada Mostara, Hercegovine i Bosne i Hercegovine.

I pored zahtjeva u skladu sa Zakonom o javnom pristupu informacija i urgencije koji su upućeni Ministarstvu i ministru, nismo dobili Odluku o formiranju muzeja koju je donijela ministrica Marina Pendeš, niti Memorandum o razumijevanju i saradnji koji je potpisao ministar Sifet Podžić.

Dobili smo odgovor koji dostavljamo u prilogu, kao i dva pisma upućena istima, od kojih je jedno bilo sklonjeno, te po istom nismo dobili nikakav odgovor. Zašto nam nije dostavljeno zakonskim putem traženo najbolje zna aktuelni Ministar.

Pokušaji da se nama i javnosti, kroz nesuvisla objašnjenja, pokuša objasniti hronologija
događaja na izgradnji Muzeja i određivanja lokacije je samo pokušaj bacanja luga u oči žrtvama
zločinačke politike UZP-a..

Ono što nas je bolno razočaralo jeste površno prihvatanje istog narativa od strane aktuelnog Ministra koji je bezpogovorno prihvatio donesene odluke svojih prethodnika bez imalo osjećaja da li će ovaj akt ikoga povrijediti, uključujući i njegove bliske srodnike koji su nastradali u logorima tzv HRHB.

On je imao obavezu da u skladu sa državnim Zakonom o negiranju ratnih zločina i genocida i Pravilnikom o muzejima pukova OS BiH sagleda validnost donesenih odluka i zaustavi izgradnju bilo kojeg muzeja na mjestu na kojem su počinjeni i sudski potvrđeni ratni zločini.

Nastavak izgradnje muzeja ratnog HVO u okviru njegovog nekadašnjeg koncentracionog logora Heliodrom je najbrutalniji način vrijeđanja osjećaja i dostojanstva žrtve, aminovanje politike sakrivanja i negiranja zločina počinjenih od strane presuđene politike UZP-a i nametanje narativa kolektivnog zaborava.

Pokušaj opravdanja da se provode odluke prethodnika nikako ne amnestira sadašnjeg nosioca ministarske funkcije.

Za žrtve politike presuđenog UZP jedini ispravni potez je momentalno donošenje Odluke o prestanku finansiranja Muzeja na prostoru logora Heliodrom i njegovo alociranje na drugi lokalitet koji neće nikoga vrijeđati.

Odlučno odbacujemo mogućnost da se naši zahtjevi svedu na neki lični ili politički teren jer su
oni isključivo motivirani interesom da se zaštiti dostojanstvo svakog čovjeka bez obzira na ime, nacionalnu ili vjersku pripadnost. Valja svima nama bez razlike jednog dana položiti račune
pred Stvoriteljem”, navodi se u saopštenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79