Zašto poslodavci ne dozvoljavaju da radnici iskoriste godišnji odmor?

Pravo na godišnji odmor.
Većina radnika ovih dana daje otkaz iz razloga da bi otišli na sezonu (ili nešto drugo da je u pitanju).

Piše: Dražan Pejaković

Međutim dešava se problem što određeni ROBOVLASNICI ne dozvoljava da vi iskoristite zakonom propisan vaš godišnji odmor.
Ukoliko ste radili na jednom mjestu više od šest mjeseci vi ostvarujete pravo na godišnji odmor koji je propisan zakonom o radu.
Šta uraditi kada ROBOVLASNIK neće da ispoštuje vaš godišnji?
Postoje dvije opcije;
1. Da se obratite poslodavcu usmenim putem i da tražite da vam godišnji odmor uračuna u otkazni rok, ruka ruci i ostvario si svoje pravo. Poslodavac će odobriti i završena priča.
2. Ukoliko poslodavac ne dozvoljava da iskoristite svoj godišnji odmor u otkaznom roku, obratite mu se pismenim putem, sa opomenom da u slučaju ukoliko se ne odgovori na vaš prijedlog u roku od tri dana da ćete morati obavijestiti inspekciju rada i pokrenuti parnični postupak protiv njega.
Ono što je dobro u svemu ovome jeste to da nemate treoškova, sudsku taksu ne plaćate, a zastupanje imate besplatno na https://radnickaprava.com/
Vaša dobit je da će vam poslodavac morati isplatiti sve troškove, te isplatiti naknadu.
Nije im dovoljno što vam dušu uzimaju, pa hoće još i pravo na godišnji odmor da oduzmu, „E pa malo morgen“, Robovlasnici moraju biti svjesni da se pravila mijenjaju i da radnici više neće biti ovce kao do sada.
Nemojte nasjedati na priče da će vas ispoštovati u kešu samo da potpišete sporazumni, jer onog momenta kada sporazumni raskid ugovora potpišete, a u njemu nije navedeno vaše potraživanje vi gubite svako zakonsko pravo, zato „NE POTPISUJ“
Dosta je nama više bahaćenja Robovlasnika preko naših leđa u ovoj zemlji, a tek smo počeli.

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79