Foto: Arhiva
Zašto su nas slagali: Kupili dronove u Kini pa ih predstavii u Zenici na sajmu kao bh proizvod!

Zašto su nas slagali: Kupili dronove u Kini pa ih predstavii u Zenici na sajmu kao bh proizvod!


Na Zeničkom privrednom sajmu (ZEPS) nedavno su predstavljeni dronovi koje su organizatori prikazali kao domaći proizvod Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, no ispostavilo se da su ti dronovi zapravo uvezeni iz Kine i nemaju nikakve veze sa domaćom proizvodnjom, piše Klix.

Dron sa fiksnim krilima, predstavljen kao “Tayan-1”, ustvari je kineski dron iz asortimana kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited, što je potvrđeno nakon našeg kontakta s tom firmom. Kompanija je potvrdila da se radi o njihovom modelu, te su ponudili isti dron na prodaju, čime je dokazano da se radi o komercijalnom proizvodu iz Kine, a ne o lokalnoj inovaciji.

Kineski proizvođač dronova Loong nudi širok asortiman dronova, uključujući izviđačke i borbene modele, kao i multikoptere, dok se oprema za minobacačke mine, o kojoj je ministar Helez ranije govorio, također nalazi u ponudi ove kompanije.

Direktor Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, Asim Hadžić, potvrdio je za Klix.ba da su dronovi kupljeni u Turskoj i sklopljeni u Bosni i Hercegovini, te pojasnio da je cilj bio pokazati da će uskoro započeti domaća proizvodnja dronova.

Međutim, istaknuto je da ovi dronovi nisu rezultat domaće industrije.

Ono što dodatno potvrđuje da se radi o dronovima kineske kompanije ukazuju i opisi ministra Heleza, koji je u više navrata pominjao “platforme za granatice”.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija