Zašto vlast u RS-u ne želi uvesti femicid u zakonodavstvo

Zašto vlast u RS-u ne želi uvesti femicid u zakonodavstvo


Poslanica PDP-a Mirna Savić Banjac je na današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pitala kada se može očekivati donošenje zakona o sprečavanju femicida, a u svjetlu posljednjih dešavanja u Bosni i Hercegovini u kojima su žrtve žene.

Podsjetila je da su na sjednici Vlade RS-a 31. augusta već razgovarali o tome kako bi izradili nacrt zakona o sprečavanju femicida. U skladu s tim je pitala kada će to doći na dnevni red Skupštine.

“Više je nego hitno i vrijeme da se reaguje”, naglasila je ona.

Odgovor predstavnika Vlade ukazuje na to da im ovo pitanje i nije toliko hitno s obzirom na to da je konačno usvajanje planirano tek u prvom kvartalu 2024. godine. Nacrt će biti u izradi do oktobra kada bi trebali uputiti prijedlog o njegovom razmatranju.

Poslanica Savić Banjac je na to zamolila da budu konsultovani stručnjaci kako nacrt ne bi prolazio torturu amandmana i na kraju, neusvajanja, u Narodnoj skupštini.

Iz Vlade su istaknuli i stav da bi bilo opasno stavljati krivično djelo femicid u Krivični zakon RS-a ne obrazlažući zbog čega.

“Terminu femicid i unošenju u zakonodavstvo treba pristupiti vrlo oprezno”, rekao je on i poručio da u postojećem zakonu ima definisano teško ubistvo sa kvalifikovanim oblikom ako je učinjeno iz mržnje ili niskih pobuda.

Poslanica PDP-a je još jednom naglasila važnost hitnosti kada je riječ o femicidu te poručila da bi se trebalo odmah poraditi bar na zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

“Kazne su male, a vidimo da je i broj prijava početkom godine porastao. Moramo naći način da podignemo to na viši nivo, smatram da ovaj zakon mora hitno doći na dnevni red. Ovo nije političko pitanje”, upozorila je ona.

Strašno je da problem nasilja nad ženama uporno ne dolazi na dnevni red u državnom i entitetskim zakonodavstvima u RS-u s obzirom na to koliko je ovo pitanje važno i goruće za društvo. U prilog toj tvrdnji nažalost stoje mnogi primjeri femicida u posljednje vrijeme, kao i nasilja nad ženama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija