Zastupnički dom BiH zasjeda 20. juna: Na dnevnom redu i smjena Nenada Nešića

Zastupnički dom BiH zasjeda 20. juna: Na dnevnom redu i smjena Nenada Nešića


Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 20. juni, a jedan od ključnih prijedloga je zahtjev Kluba SDA za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Nešić je na jednoj srbijanskoj televiziji vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici, što je izazvalo osudu i zahtjev za njegovu smjenu.

“Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio sa pozicije ministra u Vijeću ministara BiH, koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH, a ne da raspiruje međunacionalnu mržnju negirajući zločin genocida”, stoji u obrazloženju zahtjeva za Nešićevu smjenu.

Za usvajanje ovog prijedloga potrebna je većina glasova u oba doma državnog parlamenta.

Na dnevnom redu sjednice nalazi se i prijedlog amandmana II. na Ustav BiH koji je predložio Klub DF, te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima, kojeg je predložio Nihad Omerović. Zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH i Prijedlogu dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i razrješenje Marina Vukoje s pozicije sekretara Zastupničkog doma, nakon njegovog imenovanja za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, gdje je već položio zakletvu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija