Zatražena smjena ministra Staše Košarca zbog nasilja nad bivšom suprugom

Jedanaest zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine obratilo se danas Marinku Čavari, predsjedavajućem ovog doma, sa zahtjevom za smjenu Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH.

Povod zahtjeva za smjenu Košarca zastupnicima je bilo svjedočenje ministrove bivše supruge Sanje Stanković pred istražnom komisijom Predstavničkog doma PS BiH o, kako se navodi, “korupciji u pravosuđu i porodičnom nasilju od strane njenog bivšeg muža, kao i odbijanje insitutcija kojima se obratila da je zaštite”.

U zahtjevu upućenom Čavari se navodi da pismo gospođe Stanković “koje nam je svima uputila budi osnovanu sumnju da ministar Košarac koristi poluge političke moći kako nadležne institucije ne bi regirale”, javlja Slobodna Bosna.

Sve su to razlozi da, “potpisnici ove inicijative smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih opdnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH”.

U prilogu svom zahtjevu državni parlamentarci su izdvojili niz novinskih tekstova u kojima je Sanja Stanković detaljno govorila u porodičnom nasilju, kao i nespremnosti nadležnih institucija da je zaštite od njenog bivšeg muža Staše Košarca.

U prilogu se nalazi i odgovor Sanje Stanković na istup državne parlementarke Sanje Vulić koja je prije tri mjeseca na uvredljiv način branila svog stranačkog kolegu Košarca od optužbi za porodično nasilje.

“Dosta je više da slušamo o tim starim temama nasilje koje su iskonstruisane i napravljene u kuhinji pojedinih aktera”, kazala je tom prilikom Sanja Vulić i upitala: “Šta je razlog za taj plač i suze?”.

U pismu upućenom državnim parlamentarcima, Sanja Stanković je upitala “ko je Sanji Vulić dozvolio da određuje ko je nasilnik a ko ne”.

Bivša supruga Staše Košarca traži zaštitu: “majka djece koja su preživjela nasilje”

Bivša Košarčeva supruga je još jednom bila beskompromisna: “Da, živjela sam s nasilnikom i obratila sam se zbog toga policiji Republike Srpske i to više puta. Obraćala sam se i drugim zvaničnicima i Republike Srpske”.

Zbog toga, kako je napisala zastupnicima Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, “vas molim da ne propustite priliku da odreagujete na vrijeme”.

Među 11 zastupnika u Predstavničkom domu PS BIH koji su danas zatražili smjenu ministra Staše Košarac nalazi se 5 zastupnika Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa, 5 zastupnika Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte.

Od poslanika vladajuće koalicije na državnom nivou zahtjev za smjenu Košarca podržala je samo Aida Baručija iz Naše stranke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79