Zatvara se zatvor u centru Sarajeva

Radovi na izgradnji najmodernije pritvorske jedinice na Balkanu, odnosno objekta na Igmanu, u punom su jeku, a do ljeta ove godine svi osuđenici i pritvorenici mogli bi biti iseljeni iz sadašnje zgrade u kojoj je smješten Kaznenopopravni zatvor (KPZ) Sarajevo.

To znači da, nakon više decenija, u strogom centru Sarajeva više neće postojati zatvor, jer će prostorije u zgradi u kojoj se nalazio biti ustupljene sudovima.

Pritvorske jedinice KPZ-a Sarajevo na Igmanu će sadržavati upravnu zgradu, 150 pritvorskih ćelija te prateće elemente. Glavni objekt je već skoro završen, a postavljeni su prozori i rešetke, piše Avaz.

Kamen temeljac za izgradnju zatvora na Igmanu postavljen je u decembru 2020. godine i za dvije godine napravljen objekt “B”, za smještaj osuđenika i pritvorenika, a čiji je kapacitet 70 mjesta.

U toku su tenderi za infrastrukturu koja obuhvata vodu, kanalizaciju, otpadne vode, saobraćajnice unutar kompleksa zatvora, osvjetljenje internog i eksternog karaktera. Kupljena je trafostanica te se provode aktivnosti za odabir i nabavku opreme za kuhinju i namještaj.

Ovo je najveći uspjeh KPZ-a Sarajevo u historiji pravosudnog sistema u BiH, a kojim je stvorena mogućnost proširenja kapaciteta Općinskog i Kantonalnog suda te Sudske policije FBiH.

Riječ je o najmodernijem i najsavremenijem zatvorskom kompleksu u BiH koji se gradi sredstvima Vlade FBiH i Evropske unije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79