Zavod Mjedenica mjesecima vodi borbu sa NiP-ovom ministricom: “Zatvara radionucu koja je i u ratu radila”

Zavod Mjedenica mjesecima vodi borbu sa NiP-ovom ministricom: “Zatvara radionucu koja je i u ratu radila”


Internat Zavoda Mjedenica se zatvara. Jedanaest učenika ostaje bez smještaja i vjerovatno više neće moći nastaviti redovno školovanje. Istovremeno će biti zatvorena i Radionica za radnu okupaciju osoba sa poteškoćama koja je od 1986. godine djelovala pri Zavodu Mjedenica.

Ovu odluku donijelo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo sa ministricom Naidom Hota-Muminović (NiP) na čelu, pozivajući se na nova Pedagoška pravila.

Zavod ,,Mjedenica” je svoj rad započeo davnih 30-tih godina prošlog vijeka još kao dom za ratnu siročad, a onda se 1947.godine formirala ustanova za školovanje djece sa intelektualnim teškoćama, piše na stranici Zavoda.

Premijer KS Nihad Uk jutros se oglasio kako je naveo „povodom pisanja“ da se gasi internat Mjedenica i da štićenici idu na ulicu.

„Želim da demantujem navode. Štićenici Mjedenice nastavljaju koristiti usluge internata i nastavljaju sa školovanjem. Ministarstvo paralelno sistemski rješava ovaj problem u najboljem interesu za djecu“, naveo je Uk.

Premijer KS ni riječju se nije osvrnuo na objašnjenje koje je jutros dostavilo Ministarstvo odgoja i obrazovanja, a u kojem se eksplicitno navodi da ni internat niti radionice nisu propisani Pedagoškim standardima i normativima. Isto tako, Ministarstvo navodi da „ubrzano radi na kreiranju uslova za rad navedenog internata, kako bi se omogućilo učenicima da nastave boraviti u internatu od septembra nove školske godine, dok se ovo pitanje ne riješi sistemski i u najboljem interesu djece“.

Dakle, ako Uk ne vjeruje „pisanjima“, onda bi barem trebao vjerovati ministrici u svojoj vladi.

No, tu nije kraj problema Zavoda Mjedenica, a o svemu s čim se suočavaju u proteklom periodu Sindikalna podružnica Zavoda Mjedenica upoznala je i predsjednika Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja Saudina Sivru. Podsjećamo, Sindikat se protivio usvajanju Pedagoških standarda, a koliko je vlast štitila sebe pokazuje i zabrana protesta prosvjetnih radnika 14. maja. Ali tog dana Sindikat je održao press konferenciju zajedno sa regionalnim sindikatima koji su pružili punu podršku sarajevskim kolegama u njihovoj borbi i osudili represiju vlasti.

Prema dopisu u koji je Patria imala uvid Zavod Mjedenica od marta ove godine komunicira sa Ministarstvom kako bi se riješio problem rada internata i radionice za radnu okupaciju.

Ministarstvo odgoja i obrazovanja 19. jula Zavodu Mjedenica dostavlja odgovor u kojem navodi da „nije u mogućnosti izdati saglasnost za rad doma/internata i radionica za radnu okupaciju, jer isti nisu propisani u navedenim Pedagoškim standardima“

U istom dopisu sindikalisti pišu da je 11. jula u Službenim novinama KS objavljen Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojem se prema članu 80. stav 2. navodi da se u Centru mogu realizovati programi za dobrobit učenika Centra (internatski smještaj) uz prethodnu saglasnost Ministarstva.

„Dana 22.07.2024. godine ponovo je poslata Molba za saglasnost Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS sa molbom za davanje saglasnosti, pozivajući se na prethodno navedeni član Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u KS“.

Kako im je rečeno početkom školske godine i u toku školske godine bit će doneseni određeni propisi u kojem se navodi i jedinstveni program odgojno-obrazovnog rada za sve domove učenika, te propis o radu doma učenika, odnosno uvjetima za prijem učenika, finansiranje smještaja i prehrane.

No, uposlenici JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica ne znaju na koji način da planiraju početak nove školske godine.

Prema trenutnoj situaciji određeni uposlenici bi mogli biti na listi tehnološkog viška, a svi su dugogodišnji uposlenici od kojih su dvoje godinu dana do penzije“.

Zavod Mjedenica je još 2. aprila 2024. godine informisalo Ministarstvo o broju planiranih odjeljenja za školsku 2024/2025 koji je veći od maksimalnog broja odjeljenja i zatražilo pozitivno mišljenje o ispunjenosti uvjeta za odvijanje nastavnog procesa te 10. maja dostavilo Ministarstvu sve tražene podatke vezano za broj djece, odjeljenja i grupa.

„Zavod je dobio odgovor da je za osnovnu školu za odgoj i obrazovanje učenika sa teškoćama propisano maksimalno 18 odjeljenja, te da broj odjeljenja za školsku 2024/2025 planiramo sa propisanim u Pedagoškim standardima, vodeći računa o optimalnom i maksimalnom broju učenika u odjeljenju. Zavod Mjedenica neće biti u mogućnosti da od početka nove školske godine ponovo angažuje isti broj nastavnika koji je bio angažovan u maju tekuće godine“, navodi se u dopisu koji je upućen Sivri.

Predsjednik SSOOiKS Saudin Sivro kazao je da Sindikat osuđuje maćehinski odnos prema radnicima i djeci Zavoda Mjedenica.

“Od Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo zahtijeva da odmah izda saglasnost za rad internata i radionica u školskoj 2024/2025. godini. Tražimo da predstavnici Sindikata budu uključeni u kreiranje dokumenata koji podrazumijevaju promjene koje se najavljuju kao sistemska rješenja a pogotovo kada je u pitanju interresorna saradnja.

Sindikat je nadležan da štiti prava radnika i učinit će sve neophodno da radnici Mjedenice ne ostanu bez posla. U narednom periodu će biti obznanjene aktivnosti Sindikata po pitanju situacije u Zavodu Mjedenica. Sindikat daje punu podršku radnicima, roditeljima i njihovoj djeci a posebno školskom odboru i direktorici Zavoda Mjedenica koji su u nezavidnoj situaciji, posebno u zadnjih pola godine”, naveo je Sivro u reakciji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija