Zavod zdravstvenog osiguranja KS: Omiljene direktorove firme zarađuju milione na pelenama za odrasle

Tužilaštvo KS istraživalo bivšeg direktora ZZO KS Samira Turkovića (SDA) zbog prijavljenih neregularnosti u nabavci i distribuciji pelena. Direktor Turković potpisivao anekse skoro isteklog ugovora favorizujući omiljenu kompaniju Bauerfeind.

Godišnji promet pelenama za odrasle u Kantonu Sarajevo je oko million KM. Zahvaljujući pogodovanjima različitih direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS-a već godinama najveći dio tog novca odlazi firmi Bauerfeind, piše Žurnal.

Baš zbog toga je bivšeg direktora Zavoda Samira Turkovića (SDA) istraživalo i Tužilaštvo KS, i to od marta 2018., kada je zaprimljena prijava, do kraja septembra ove godine, kada je zaključeno da nema krivične odgovornosti. A kako nema krivične odgovornosti (potpisivanje aneksa nije krivično djelo), te za manipulacije i nezakonitostima u javnim nabavkama nije nadležno Tužilaštvo KS-a u smislu određivanja prekršajnih mjera, i ovaj slučaj proći će bez sankcija.

Prijava se odnosila na potpisivanje aneksa dva ugovora sa Bauerfeindom – za nabavku pelena i uložaka za inkontinenciju.

Ugovori od milion i po KM

U 2014. tadašnji direktor Zavoda Kenan Crnkić potpisuje ugovore sa Bauerfeindom za sukcesivnu isporuku pelena i uložaka za inkontinenciju vrijedne oko million i po KM. U ugovoru je precizirano da vrijedi u naredne dvije godine ili do isporuke navedene količine. Već sredinom 2016, kažu izvori Žurnala iz Zavoda zdravstvenog osiguranja, bila je isporučena kompletna količina precizirana ugovorom, koji vrijedi do 11. mjeseca 2016. Tada i ostali dobavljači pelena i uložaka stiču pravo da prometuju ovim artiklima u skladu sa uredbama Zavoda i na taj način ostvaruju prihod. Izmjenama Uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, svi dobavljači imaju iste uslove. Čak imaju i tipske ugovore u kojima samo trebaju popuniti svoje podatke kako bi prometovali pomagalima.

No pred sam istek ugovora sa Bauerfeindom, i kada su svi dobavljači stekli pravo za prometovanje, direktor Samir Turković pravi aneks ugovora koji je na snazi već skoro dvije godine i kojim produžava rok za isporuku ovih pomagala.

Retroaktivno zaključivanje aneksa ugovora pred istekom omogućilo je Bauerfeindu da od septembra 2016. do septembra 2017. ostvari promet od više od 800 hiljada KM na pelenama, koliko je fakturisano Zavodu, dok su ostale firme ostvarile zajednički prihod od oko 70 hiljada KM.

I danas firma Bauerfeind ima tržišni udjel od oko 90% u prometu pelenama, a Zavod zdravstvenog osiguranja još od proljeća ove godine ne reaguje na samovolju koju dobavljači provode u apotekama.

Neistinite potvrde Zavoda

Žurnal je već pisao o tome kako su u proteklih nekoliko mjeseci smanjen broj pelena koji korisnici dobijaju sa 90 na 76 mjesečno, i to nakon što su dobavljači samovoljno i bez prethodnog dogovora sa Zavodom podigli cijene. Ostatak korisnici plaćaju na licu mjesta, ukoliko ga žele dokupiti. Međutim, na potvrdama koje izdaje Zavod nalazi se broj od 90 pelena, pa se otvara prostor za brojne manipulacije, za koje u ovom trenutku odgovornost snose i dobavljači i Zavod. Svakodnevno korisnici potpisuju neistinite potvrde sa brojem preuzetih pelena.

U jednom od telefonskih razgovora sadašnji direktor Zavoda Sakib Katana novinarima Žurnala je rekao da će ovaj problem uskoro biti riješen. Zavod ga je “riješio” tako što je najavio da će korisnici moći refundirati sredstva koje su prethodnih mjeseci dali za dodatne pelene, ukoliko su sačuvali račun.

Najmanji je problem što većina korisnika račun vjerovatno nema, a mnogo veći što Zavod na ovaj način nastavlja tolerisati nezakonite postupke dobavljača, postajući saučesnik u njima, s obzirom da odavno znaju kakve se potvrde potpisuju na terenu prilikom preuzimanja pelena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments