Završena 4. Bh. povorka ponosa u Sarajevu

Završena 4. Bh. povorka ponosa u Sarajevu


U Sarajevu je održana 4. Bh. povorka ponosa čiji je ovogodišnji slogan “Ponosno zajedno”

Muzičkim programom je završena ovogodišnja 4. Bh. povorka ponosa, a nakon nastupa Jevđevića, preostale učesnike će ispred Narodnog pozorišta zabavljati DJ.

Srđan Jevđević Gino je pred početak nastupa rekao da je ponosan na svoje Sarajevo.

“Primijetio sam da nema sponzora. A znate li šta sam još primijetio? Primijetio sam da nema nacionalista”, rekao je i zapjevao numeru “Snijeg pade na behar, na voće”, koja je obilježila i prvu Bh. povorku u Sarajevu, samo tada u izvođenju Damira Imamovića.

Veliki broj učesnika Povorke ponosa se razišao nakon završene šetnje i govora organizatora. Jedan dio njih je ostao ispred Narodnog pozorišta kako bi pratili muzički program, koji je pripremila Bh. povorka ponosa.

Slogan ovogodišnje parade je “Ponosno zajedno”.

– Ovaj slogan ima višestruko značenje. Biti saveznik ili saveznica, treba i mora odražavati ponos. Kao što ga snažno nose LGBTIQ+ osobe, kojima se svakodnevno spočitava i problematizira njegovo isticanje, te se želi zamijeniti stidom, ponos mora biti centralni segment borbe. Jer ne smijemo dopustiti da iko mora osjećati stid zbog onoga što jeste – naveli su iz Bh. povorke ponosa.

– To je način na koji funkcioniše demokratska vlada. Borba za prava LGBT osoba godinama unazad dekonstruiše odnose – poručio je Mirza Haličević i dodao da će aktualizirati da se riješi pitanje legaliziranja istospolnih zajednica u BiH jer su ti ljudi pravno nepostojeći.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija