Završena obdukcija porodilje koja je preminula: Radili su joj 11 puta UZV i nisu vidjeli da je u opasnosti

 

Stigli su nalazi obdukcije porodilje iz mjesta Gornje Vrhovine kod Otočca u Hrvatsko koja je preminula 7. novembra u Općoj bolnici Zadar. Ona  je nakon poroda u bolnici u Gospiću počela krvariti i zbog nastalih komplikacija su je poslali u Opću bolnicu u Zadru gdje je preminula.

Ministarstvo zdravstva za je otkrilo da su stigli nalazi obdukcije kao i da je završena inspekcija te da unatoč tome što je preminuloj porodilji čak 11 puta učinjen ultrazvuk tokom trudnoće, da nisu utvrdili da ima patološko stanje zbog kojeg je bila u opasnosti. Zaključak Stručnog povjerenstva je da u postupku medicinskog zbrinjavanja porodilje nisu učinjeni stručni propusti, piše 24sata.

  • Stručno povjerenstvo u sastavu liječnika specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalista fetalne medicine i liječnika specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, ustanovilo je da je tijekom trudnoće pacijentice ultrazvuk učinjen 11 puta u Općoj bolnici Gospić i Općoj bolnici Zadar te Domu zdravlja Otočac od strane tri neovisna stručnjaka koja nisu utvrdila patološko stanje koje bi zahtijevalo upućivanje pacijentice na porod u tercijarnu zdravstvenu ustanovu – odgovorili su za 24sata iz Ministarstva zdravstva na upit što je pokazala obdukcija.

Kažu kako je ‘slijedom navedenog te na temelju uvida u cjelokupnu dokumentaciju uključujući i obdukcijski zapisnik, ustanovljeno da je uslijed pokušaja odstranjenja patološki urasle posteljice nastupilo masivno krvarenje koje je uzrokovalo hemoragični šok, posljedično višeorgansko zatajenje, te unatoč svim poduzetim mjerama u skladu s pravilima struke, smrtni ishod porodilje’.

Podsjetimo, dvadesetdvogodišnja žena je 7. novembra 2022. u popodnevnim satima dovezena u Jedinicu intenzivne medicine Opće bolnice Zadar nakon što je rodila živo dijete u OB Gospić.

  • Bolesnica je upućena u našu ustanovu nakon dogovora s liječničkim konzilijem Opće bolnice Gospić, a zbog nastavka i poduzimanja dodatnih mjera intenzivnog liječenja. Nažalost, unatoč svim poduzetim mjerama bolesnica je preminula u Jedinici intenzivne medicine Opće bolnice Zadar – odgovorili su iz OB Zadar.

U gospićkoj bolnici je rodila svoje četvrto dijete, kad su nastale komplikacije, a na porodu je, kako doznajemo, u nekom trenutku bio i ginekolog dr. Darko Milinović, bivši ministar zdravstva.

  • Ja sam došao u sedam ujutro u rađaonu, ali porod gospođe je vodila druga kolegica. Imali smo taj incident, bile su komplikacije, ali ne mogu ništa reći. Za sve informacije obratite se ravnateljici bolnice – rekao je Darko Milinović.

Iz Policijske uprave ličko-senjske tad je potvrđeno da su 7. novembra dobili poziv iz gospićke bolnice.

  • Policija u Gospiću je 7. novembra zaprimila dojavu iz Opće bolnice u Gospiću u 15.58 minuta, 52-godišnjak iz Vrhovine je putem treće osobe poručio riječi prijetnje jednom doktoru. Spomenuti liječnik je upoznat s tim da je mogao podnijeti prijedlog za kazneni progon, no on je to odbio – kazala je za glasnogovornica PU ličko-senjske Maja Brozičević.

Kako neslužbeno piše 24 sata, riječ je o dr. Milinoviću, on je odbio da se kazneno progoni osoba koja mu je zaprijetila, a riječ je o tetku preminule mlade majke.

Direktorica gospićke bolnice, Sandra Čubelić, za državne je medije istaknula da je porođaj protekao standardno, porodilja je rodila živo i zdravo dijete, ali je imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom, što se i u ovom slučaju dogodilo. Istaknula je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79