“Zbog grubih grešaka i propusta u liječenju” Krivična prijava protiv KCUS i Sebije Izetbegović

Damir Koldžo, advokat Mirele Palić, čiji je suprug u martu preminuo od posljedica zaraze virusom korona u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo protiv ove zdravstvene ustanove i njene direktorke Sebije Izetbegović, u petak, 11. juna, javio je Radio Slobodna Evropa.

Kako je rekao, prijava je podnesena ‘zbog grubih grešaka i propusta u liječenju’. Advokat Koldžo je ovo potvrdio za Radio Slobodna Evropa (RSE).

– Danas je predata jedna krivična prijava. Druga ide u narednim danima – kazao je advokat.

Iz Tužilaštva KS su za RSE izjavili kako su zaprimili prijavu.

Prema zakonu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, može reagovati nakon što procijeni da u krivičnim prijavama ima elemenata za pokretanje istrage.

Advokat je ranije za RSE izjavio da će pored Sebije Izetbegović, direktorke KCUS, najveće zdravstvene ustanove u BiH, biti obuhvaćeni i šefovi odjeljenja. Koji su i potpisnici nekih dokumenta. Određeni broj ljekara čija imena su poznata. Kao i jedan broj onih čija su imena nepoznata.

Očekujemo da ćemo dobiti broj spisa za nekih sedam dana. Dok prijavu Tužilaštvo provuče kroz svoje računare – kazao je Koldžo.

KCUS u žiži je javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa. U pismu su ukazali da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine, koji se koriste u toj zdravstvenoj ustanovi, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Potpisnici pisma su naveli da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti preduslove za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

Isti dan u KCUS su ušli Tužioci KS i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Dan kasnije i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

  Požar na dva vozila u Bijeljini, mercedes potpuno izgorio

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79