Zbog novonastale situacije u BiH Schmidt se sastao sa komandantom EUFOR-a

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas sa komandantom EUFOR-ove misije Althea u Bosni i Hercegovini, general majorom Helmutom Habermayerom. Iz Ureda visokog predstavnika saopćeno je kako je riječ o redovnom informiranjem o cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Znakovito je kako je do sastanka došlo nekoliko dana nakon što je Narodne skupštine RS nezakonito donijela Zakon o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda na području manjeg bh. entiteta.

OHR je jučer oštro reagirao na poteze NSRS, nazvavši ih nezakonitim.

“Ove odluke su nezakonite. Za to je prije svega zaslužan Milorad Dodik. RS mora poštovati svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – to znači potpuno poštivanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4.

Visoki predstavnik Christian Schmidt nudi političku saradnju svim akterima u RS-u kako bi pomogao NSRS da ispuni svoju zakonsku obavezu, pod uslovom potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prvi korak može biti odbacivanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Daytona, i dejtonskih institucija, od strane Milorada Dodika.

Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i osiguravanje da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora”, saopćeno je jučer iz OHR-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79