Zbog otkazivanja ugovora ino partnera: Oko 1.110 radnika u RS-u ostalo bez posla

Zbog otkazivanja ugovora ino partnera: Oko 1.110 radnika u RS-u ostalo bez posla


Drvna i prerađivačka industrija su među najviše pogođenim sektorima krizom zbog svoje izvozno orijentirane prirode. Ministar rada Republike Srpske, Danijel Egić, izvijestio je da je oko 1.110 radnika u sektorima drvne i prerađivačke industrije u ovom bh. entitetu izgubilo posao zbog otkazivanja ugovora od strane stranih partnera.

Kriza u zapadnoj Evropi, gdje se nalaze mnogi partneri privrednika iz RS-a, rezultirala je smanjenjem obima proizvodnje zbog otkazivanja ugovora, što je dovelo do gubitka radnih mjesta u ovim sektorima, izjavio je Egić.

Iako je došlo do značajnog smanjenja broja zaposlenih u ovim sektorima, Egić je istaknuo da ovo nije značajno narušilo ukupan broj zaposlenih u RS-u. Prema njegovim riječima, smanjeni broj radnika u drvnoj i prerađivačkoj industriji nadoknađen je zapošljavanjem u drugim sektorima.

Ministar Egić također je naglasio potrebu za prilagodbom privrede i okretanjem drugim granama kako bi se stabilizovala situacija.

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, ukupan broj zaposlenih na dan 31. mart 2024. godine iznosio je 289.755, što uključuje 246.425 zaposlenih u poslovnim subjektima i 43.330 zaposlenih kod preduzetnika.

U odnosu na mart 2023. godine, broj zaposlenih smanjen je za 0,2%, a u odnosu na septembar 2023. godine za 0,3%.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija