Zbog otmice SIPA lišila slobode četiri osobe

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, jučer na području Sarajeva pretresli stambeni objekat i lišili slobode četiri državljanina Afganistana, a koji se sumnjiče za otmicu.

Oni se sumnjiče da su od osobe koja ne boravi na teritoriji Bosne i Hercegovine tražili otkup za tri oteta državljanina Irana i Švicarske, u iznosu od 8.000 i 10.000 eura, saopćeno je iz SIPA-e.

Otkup je nakon toga i plaćen van Bosne i Hercegovine, a osobe puštene.

Ova organizovana grupa otmičara je mučila i fizički maltretirala otete osobe, kojom prilikom su im nanijeli tjelesne povrede, te je jedna od njih završila na bolničkom liječenju.

“Također, jedno od lica lišenih slobode dovodi se u vezu sa krivičnim djelom ubistvo koje je počinjeno nad jednim od migranata u Imigracionom centru Lipa u Bihaću a koje se desilo 31.12.2023. godine. Lice je lišeno života tako što je izbodeno nožem”, navode iz SIPA-e.

Dodaju da su ove aktivnosti provedene zbog postojanja osnova sumnje da je organizovana grupa sa područja Afganistana počinila krivična djela organizovani kriminal, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi, propisana krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i u vezi sa krivičnim djelom otmica iz Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, kao i druga teška krivična djela za koja se sumnja da su ih počinili uhapšeni.

“Lica lišena slobode su sprovedena u službene prostorije gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada. Tokom rada ostvarena je saradnja sa sa policijskim tijelima Republike Srbije i Švicarske kao i Europolom i Interpolom Bosne i Hercegovine”, naveli su iz SIPA-e.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79