Zbog velikih vrućina povećan broj intervencija hitne pomoći

Zbog velikih vrućina povećan broj intervencija hitne pomoći


Zbog toplotnog vala i izuzetno visokih temperatura, Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja “Stari grad” Mostar bilježi povećan broj intervencija.

“U zadnjih nekoliko dana, kako su povećane temperature, bilježimo povećan broj pacijenata u Hitnoj, kako na terenu, tako i u ambulanti. Najčešće tegobe zbog kojih se javljaju su varijacije krvnog tlaka, sinkope i stomačne tegobe,” izjavila je doktorica Merima Halilović za Fenu.

Pacijenti svih dobnih skupina, od djece do starijih osoba, traže pomoć zbog zdravstvenih problema uzrokovanih visokim temperaturama. Osim toga, dolaskom ljetne sezone i sve većeg broja turista, Hitna služba bilježi i povećan broj turista koji se najčešće javljaju zbog stomačnih tegoba.

“Turisti često traže pomoć u Hitnoj službi, a najčešće se javljaju zbog stomačnih tegoba,” dodala je Halilović, objašnjavajući da je zbog visokih temperatura povećana kvarljivost hrane, što uzrokuje probavne tegobe.

Građanima je savjetovala da izbjegavaju kretanje od 11 do 17 sati, provode vrijeme u klimatiziranim prostorijama, piju dosta tečnosti, konzumiraju laganiju hranu i nose laganu odjeću ako moraju izlaziti vani.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika uslijed visokih temperatura.

Poslodavcima se savjetuje da razmotre mogućnost prekida poslova na otvorenom od 12 do 17 sati i nastave rad nakon 17 sati. Ako to nije moguće, preporučuje se da radno vrijeme počne u šest sati ujutro.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija