“Zdravi životni stilovi” kao izborni predmet: Novitet u obrazovanju čitave FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, Jasna Duraković, ističe ključnu važnost uvođenja predmeta “Zdravi životni stilovi” u obrazovni sistem Bosne i Hercegovine. Ovaj predmet već je uveden u osnovne škole Kantona Sarajevo kao izborni predmet za učenike od 5. do 9. razreda, s planom integracije zdravih životnih stilova u obrazovanje i u drugim kantonima Federacije BiH.

“Važno je da se mladi pravilno informišu kroz adekvatnu edukaciju o svim pitanjima koja se tiču vlastitog zdravlja i dobrobiti. Naš cilj je osigurati da svi mladi, bez obzira na regiju i školu koju pohađaju, imaju pristup pouzdanim informacijama koje su ključne u donošenju informiranih odluka o vlastitom zdravlju”, naglašava ministrica.

Predmet “Zdravi životni stilovi” istražuje niz tema, uključujući zdravu prehranu, fizičku aktivnost, prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, spolne aspekte, prevenciju nasilja u školama, afirmaciju različitosti te seksualno i reproduktivno zdravlje.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podržava uvođenje ovih tema u školski program, vjerujući da obrazovanje ima ključnu ulogu u razvoju pozitivnih životnih navika i važnih vještina za zdravlje. Ministarstvo također naglašava povezanost između obrazovanja i zdravlja, ističući da zdrava djeca postižu bolje školske uspjehe, što se odražava na njihovo mentalno i fizičko zdravlje u odrasloj dobi.

Uprkos naglasku na važnosti predmeta, odluke o integraciji ovih tema ostaju na kantonalnoj razini, u nadležnosti ministarstava obrazovanja. Ministarstvo ističe potrebu za preventivnim obrazovanjem kao ključem za stvaranje zdravog i prosperitetnog društva, te poziva na zajednički angažman oko zdravlja djece i mladih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79