Zdravstveni radnici traže novo povećanje plata

Zdravstveni radnici traže novo povećanje plata


Zdravstveni radnici, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo održali su polusatni štrajk upozorenja. Uslijedilo je to nakon neuspjelog postupka mirenja sa Vladom Kantona Sarajevo, a s ciljem zaštite dostojanstva radnika u zdravstvu u KS i postizanja dogovora o dopuni i usaglašavanju Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje KS, te radi usaglašavanja neto satnice sa porastom troškova života. Podsjećamo zdravstvenim radnicima su povećane plate u aprilu prošle godine.

Oštećeni su doktori stomatologije, doktori medicine, subspecijalisti i nemedicinski radnici.

Fadila Pilavac, potpredsjednica Sindikata zdravstvenih radnika KS ​se obratila javnosti i objasnila u čemu je problem.

– Danas smo izašli kao štrajk upozorenja, polusatna pauza od 10.30 do 11.00 sati. Mi smo već poslije potpisivanja našeg kolektivnog ugovora u aprilu, odmah podnijeli zahtjeve da se izvrši korekcija tog kolektivnog ugovora u dijelu gdje su greške, da se ispravi diskriminirajući dio, tamo gdje su neka prava priznata po strukovnim kolektivnim ugovorima, a u ovom granskom nisu priznata, i dio gdje su radnice, odnosno tri grupe složenosti poslova oštećene, za otpremnine gdje je prosjek plate FBiH nešto što je povoljnije pravo za njih u skladu sa Zakonom o radu. Glavni odbor odnosno Skupština je donijela odluku da se ide na povećanje satnice neto 3,2 to su neki od zahtjeva u daljim pregovorima, a ovo što je bilo kroz raspravu mirovnog vijeća su ovi stavovi koje sam prethodno iznijela, kazala je Pilavac.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija