Zdravstveni radnici u TK održali štrajk upozorenja, najavljen i generalni

Zdravstveni radnici u TK održali štrajk upozorenja, najavljen i generalni


Ziska Alagić, supruga heroja odbrane Bosne i Hercegovine, legendarnog generala Mehmeda Alagića, godinama se bori da dobije suprugovu generalsku penziju, ali do sada su njene žalbe Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje bile odbijena, pa će uskoro donijeti odluku da li će pravdu potražiti na sudu, potvrdila je za Faktor.

“Nema ispravljanja nepravde”

Ona je 2007. godine predala zahtjev za suprugovu penziju, ali to nije bila generalska nego njegova “invalidska” ili porodična penzija, koja je tada iznosila 596 KM, a Ziska je imala pravo na 70 posto od te penzije, odnosno 417 KM.Nekoliko hiljada zdravstvenih radnika u Tuzlanskom kantonu održali su danas štrajk upozorenja, a ako njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, najavili su da će 19. septembra stupiti u generalni štrajk.

Sindikalni predstavnici ovakav potez su obrazložili činjenicom da Vlada TK i Ministarstvo zdravstva TK odbijaju da implementiraju izmjene i dopune postojećeg kolektivnog ugovora, odnosno da povećaju satnicu zaposlenih u zdravstvu sa 2.51 KM na tri KM.

Konkretan zahtjev je danas upućen Vladi TK i sindikalni predstavnici očekuju očitovanje.

U vrijeme trajanja štrajka upozorenja, pacijenti nisu bili zakinuti za pružanje zdravstvenih usluga.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija