Zelenski: “Okupatori idite kući! Uvijek je bolja opcija da odložite oružje nego da umrete

 

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski oglasio se nakon završetka 21. dana ruske invazije na Ukrajinu te je s javnošću podijelio aktuelne informacije s frontova širom države.

Na početku obraćanja, Zelenski je poručio kako je gradonačelnik Melitopolja konačno pušten iz zatočeništva.

“Naš ukrajinski Melitopolj neće se potčiniti i pokoriti okupatorima. Ivan Fedorov je slobodan. Ruska vojska ga je otela 11. marta pokušavajući da ga nagovori na saradnju, ali on nije odustajao. Mi smo Ukrajinci, uvijek štitimo svoje”, rekao je Zelenski.

Nakon toga, Zelenski je uputio niz poruka ruskim trupama koje se trenutno nalaze u Ukrajini.

“Okupatori, iditi kući. Još uvijek imate priliku za to. Svaki vojnik koji napusti našu zemlju ima tu priliku. Imaju je svi koji nisu umrli, ranjeni ili zarobljeni. Ruske trupe trpe takve gubitke kakve nisu imali u Siriji i Čečeniji. Ako se vaš rat nastavi, ruske majke će izgubiti više djece nego u čečenskom i afganistanskom ratu zajedno. Zašto vam to treba?”, poručio je ukrajinski predsjednik.

Posebnu je poruku poslao ruskim regrutima koji se nalaze u Ukrajini.

“Odložite oružje. To je uvijek bolja opcija nego umrijeti na bojnom polju i na našem tlu”, ističe Zelenski.

Također, osvrnuo se na aktuelnu situaciju u Mariupolju koji se nalazi potpuno okružen ruskim snagama.

“Građani Rusije! Po čemu se vaša blokada Mariupolja razlikuje od blokade Lenjingrada tokom Drugog svjetskog rata? Nećemo zaboraviti sve kojima su okupatori oduzeli živote. Vječna uspomena svim žrtvama ovog terora”, naglašava Volodimir Zelenski.

Na kraju, Zelenski se osvrnuo i na pregovore koji se odvijaju između Ukrajine i Rusije.

“Radi našeg mira, ukrajinska delegacije razgovara s delegacijom Rusije. Želim da me sada čuju svi naši građani. Pregovori su u toku. Pregovori za dobro Ukrajine. Moji prioriteti u pregovorima su apsolutno jasni. Kraj rata, sigurnosne garancije, suverenitet, obnova teritorijalnog integriteta, stvarne garancije za našu zemlju i stvarna zaštita naše zemlje”, zaključio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79