Žene dominiraju među stogodišnjacima u BiH: Najstarija žena ima 119 godina

Žene dominiraju među stogodišnjacima u BiH: Najstarija žena ima 119 godina


U Bosni i Hercegovini trenutno živi 2.805 građana koji su dosegli stotu ili više godina života, pri čemu žene značajno dominiraju u ovoj dugovječnoj populaciji.

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH, od ukupnog broja stogodišnjaka, 1.952 su žene, dok je 853 muškaraca. Najviše stogodišnjaka, njih 439, živi u općini Sarajevo. Najstarija osoba u BiH je žena koja ima 119 godina i živi u općini Lukavac, mjesto Šikulje.

Demograf Aleksandar Čavić objašnjava da postoje dvije empirijski utvrđene pravilnosti: muškarci se rađaju češće od žena, ali žene žive duže od muškaraca. “Očekivano trajanje života žena je duže za nekoliko godina u odnosu na muškarce, što se uklapa u svjetski prosjek. Muškarci češće obavljaju rizična zanimanja i imaju životne navike koje dodatno skraćuju životni vijek,” navodi Čavić za Nezavisne novine.

Demograf Aleksandar Majić dodaje da podaci o dugovječnosti žena nisu iznenađujući, s obzirom na to da žene prosječno žive šest godina duže od muškaraca. “U starosnim grupama iznad 50 godina žene dominiraju jer je vjerojatnost smrtnosti muškaraca veća,” kaže Majić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srpske, prosječna starost prilikom umiranja muškaraca u 2023. godini bila je 72 godine, dok je za žene bila 78 godina. Ovi podaci potvrđuju trend da žene u prosjeku žive duže od muškaraca.

Broj stogodišnjaka u BiH raste, što potvrđuju i podaci IDDEEA iz ranijih godina. Na početku 2021. godine, u BiH je živjelo 1.149 stogodišnjaka, dok je u proljeće 2019. godine bilo 850 takvih građana.

Ovaj porast broja stogodišnjaka ukazuje na pozitivne trendove u pogledu zdravlja i dugovječnosti stanovništva u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija