Žene sa Facebook grupe skupile više od 100.000 KM i kupile stan dječaku Davudu

Mnoštvo je pojedinaca i neformalnih grupa u našoj zemlji koji pomažu one kojima je pomoć potrebna. Jedna od takvih grupa je, svakako i Facebook grupa “Ramazanski iftari” koja okuplja, prije svega, žene Bošnjakinje iz domovine i dijaspore. Njihove iskrene i časne namjere već su rezultirale mnoštvom realizovanih projekata, a jedan su upravo završile krajem ramazana. Naime, jetimu, dječaku Davudu Zečeviću koji živi sa majkom i sestrom skupile su 106.728,80 KM za kupovinu stana i tako riješile dugogodišnji problem ove porodice.

– Mi smo uzeli na sebe da riješimo Davudov i problem njegove porodice iz dva razloga. Prvo, Davud je dijete koje ima zdravstvenih problema kao i njegova majka, a drugi je to što je Davudov otac bio maloljetni pripadnik Armije BiH. Sama pomisao da je u agresiji na našu državu bio dijete sa puškom, dijete o kojem se pisalo, o viteškim poduhvatima, o hrabrosti, kolegijalnosti i mnogim drugim faktorima koji su nas i podsticali, zapravo da neko u ovoj državi mora da ima sluha i razumijevanja za ovakve stvari – kaže za Preporod.info Džejlana Cokoja, administratorica ove Facebook grupe.

Mnoštvo projekata
Iako su imali namjeru riješiti stambeno pitanje za dvije porodice, od jedne su akcije, nažalost, silom prilika privremeno morali odustati. Akciju za dječaka Davuda su započeli pretprošli ramazan i u ovom ramazanu su je i završili.

– Naravno, sa akcijom smo bili aktuelni većinom za ramazan, tako da se mnogo mjeseci između i stagniralo. Sve ovo nam jasno može kazati da bi to sigurno bilo mnogo prije da nismo imali te pauze. Ali, sve opet dođe u najboljem vaktu, bitno je da se dođe do konačnog cilja. Po angažmanu naše grupe, kada je u pitanju populacija slabog imovinskog stanja, ona zasigurno prednjači u nesebičnosti i mnoge velike akcije su završene za dva dana ili sedmicu dana. Iako mi nismo nikakva humanitarna grupa, trudimo se biti dio naše zajednice i da, ako ništa, damo svoj glas u doprinosu boljitka za našu državu i zajednicu – govori Cokoja.

Nesebičnu pomoć pružilo je i Udruženje MFS Emmaus koje je za potrebe ove akcije ustupilo svoj ručun.

– Nama je motiv bila njihova volja i jako ubjeđenje da će uspjeti u svom naumu, što su i dokazale. Osim toga, Davud je istovremeno i jedan od 2.200 korisnika našeg redovnog mjesečnog programa sponzorstva djece jetima i kao takav nam je sa svojom porodicom poznat od ranije. A i zdravstveni problemi sa kojima se bori on, a i njegova majka zajedno sa njim prolazi kroz sve to, su takođe vrijedni pomoći drugih, što je u konačnici i bio motiv vrijednim članicama grupe “Ramazanski iftari” da trajno riješe problem doma za Davuda i tako riješe ono što se objektivno moglo riješiti u njegovom životu – kazali su iz Emmausa.

Hvala Allahu, ističe Cokoja, Emmaus nam je pružio veliku pomoć. Pošto je Davud dijete koje je pod njihovim pokroviteljstvom, proveli smo sve zakonske procedure, od potpisivanja ugovora do, evo zadnjeg dijela, kupovine stana, gdje su oni maksimalno dali svoj dobrinos.

– Zapravo, Emmaus, odnosno koordinator Elmedin Škrebo, mi je pokazao kolika je njihova briga o jetimima. Imali smo nevjerovatnu koordinaciju, bankovne izvještaje svake sedmice, kasnije su se angažirali za potražnju stana, prijatelje, notare itd. Zapravo, oni su odgovor na dove koje smo upućivali – ističe Cokoja.

Javiti nekome, prisjeća se ona reakcija porodice, da mu je riješeno stambeno pitanje, a u stanju je kakvom jeste, prvo dobijete pitanje – da li je to, zaista tako, da li je to naše, itd. A zatim, kako šok popušta, javljaju se emocije, a najveći izliv emocija je kod sjećanja na njihovog babu.

– Mislim da ovo može osjetiti i doživjeti samo neko ko ovako ili slično živi i prolazi. A svi mi ostali smo pod emocijama i sretni, jer smo uspjeli – govori Cokoja.

Povjerenje u Zajednicu
Ova vrijedna grupa je i do sada uradila nekoliko vrijednih akcija i pokazala da svako može dati svoj doprinos. Većinom su to projekti od značaja za Zajednicu. Vakufi Kur'ana, opremanje mekteba, vakufi klanjačica, rješavanje problema nedostatka vode i struje preko Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Livno, paketići za mektebsku djecu, bajramski paketići za mnoge džemate, izgradnja puta, uplaćene lepine u većini gradova BIH, dostavljanje putem džemata socijalno ugroženom stanovništvu oko 50 tona brašna, kupovina udžbenika za socijalno ugrožene, samo su neke realizovane aktivnosti ove grupe.

– Naša koordinacija sa imamima, organizacijama, medžlisima je, zaista za svaku pohvalu, i kad imate ljude za koje znate da će da odrade jako kvalitetno ono što ste zamislili, tada i uspijete. Ali, ništa opet ne bi moglo da iza nas ne stoje naše Bošnjakinje, koje su pokazatelj temeljnog principa povezanosti za – osluhnuti potrebu, ujediniti se i pomoći koliko se može – kaže Cokoja.

Ove žene, naglašava ona, su majke, sestre, prijatelji koje će se truditi, ali samo za ono što je ispravno.

– Ispravnost proističe iz nijjeta, angažmana i zakonske regulative. Ja molim Allaha da prvenstveno nagradi sve dobre ljude, sve one koji osjete na sebi i svojim plećima brigu o bilo kome. Napominjem, masa je ljudi koji su na marginama života, i oni koji imaju velike ovlasti u našoj državi, trebali bi imati više sluha za njih – kaže na kraju Cokoja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79