Zenica će dati saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju bolnice

Na danas održanom sastanku Grad Zenica dao je obećanje o deblokadi projekta Kantonalne bolnice Zenica, odnosno, da će dati saglasnost za rekonstrukciju i dogradnju već izgrađenih objekata, a vrijednost projekta obnove iznosi 11 miliona eura.

Sredstva za rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica osigurana su prije više od 30 mjeseci kada je EBRD odobrio kredit od 10 miliona eura za generacijski projekt koji ima za cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i bolje uvjete za rad ljekara, a to zaduženje prihvatili su i bh. nivoi vlasti.

Međutim, Kasumović nije želio tek tako predati zemljište te se blokada otezala i na sudskim postupcima s obzirom da se utvrđivalo ko je vlasnik zemljišta, a u konačnici sve je rezultiralo i uvjetovanjem od Grada Zenice ka Zeničko-dobojskom kantonu kako bi se dala saglasnost za ovaj projekat.

Na danas održanom sastanku prisustvovali su Elisabet Tomasinec, šefica Političkog odjela Delegacije Evropske unije/EUSR-a u Bosni i Hercegovini, Sanja Stanojević, politička savjetnica u Delegaciji Evropske unije/EUSR-a u Bosni i Hercegovini; Josip Polić, predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić, ministar finansija Zeničko-dobojskog kantona Josip Lovrić; Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica i Seđad Kliko, kantonalni pravobranilac Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je potvrdio da će Grad Zenica pripremiti potrebnu dokumentaciju za Gradsko vijeće Zenica radi donošenja Odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata.

Na sastanku je konstatovano da davanje saglasnosti ne podrazumijeva zauzimanje novih površina zemljišta koje su u vlasništvu Grada Zenice.

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je kazao da se realizacijom Projekta rekonstrukcije Kantonalne bolnice po EE principima ne dira u pravo vlasništva koje Grad Zenica ima na jedinstvenoj parceli na kojoj se nalazi bolnica. Najavio je i izmjenu Odluke vezane za olakšavanje procedura potrebnih za nastavak aktivnosti na realizaciji projekta Plava voda.

“Zakazat ćemo hitnu sjednicu Gradskog vijeća Zenica radi donošenja Odluke o davanju saglasnosti za rekonstrukciju i dogradnju postojećih objekata u krugu Kantonalne bolnice Zenica. To ćemo uraditi čim budu spremni i usaglašeni materijali za donošenje odluke. Gradska uprava Zenica na čelu sa mnom će učiniti sve što je u njenoj nadležnosti kako bi se projekti od kojih će korist imati naši građani, realizovali u što skorije vrijeme“, kazao je Kasumović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79