Žestoka reakcija Danisa Tanovića: Očekivali smo mnogo od Trojke a izgubismo i ono malo dobrog što je funkcionisalo

Žestoka reakcija Danisa Tanovića: Očekivali smo mnogo od Trojke a izgubismo i ono malo dobrog što je funkcionisalo


Danis Tanović, bh. reditelj, na svom X nalogu je uputio žestoku kritiku sarajevskoj Trojci (SDP, NiP i Naša stranka).

Tanovićeva žestoka reakcija je uslijedila nakon saopštenja Udruženja rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini.

“Očekivali smo mnogo pozitivnih promjena na kulturnoj sceni BiH sa dolaskom ‘Trojke’, a na kraju izgubismo i ono malo dobrog što je nekako funkcionisalo. Aferim junaci!!!”, napisao je Tanović.

Podsjetimo, i iz Udruženja rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini su kritikovali rad Trojke tvrdeći da od dolaska Nermina Nikšića na čelo Federacije BiH je zamrla proizvodnja filmova.

“Poštovani premijeru Nikšić, nakon godinu i dva mjeseca djelovanja aktuelne Vlade Federacije BiH i nade da ćemo uspostaviti funkcionalan sistem te napokon dobiti moderan filmski centar, sa žaljenjem moramo primijetiti da je kinematografija opet postala talac nejasne kulturne politike te dovedena u najgoru situaciju u zadnjih 20 godina. Ponudili smo vam rješenje i tražimo da slušate struku. BH Telecom, čiji je vlasnik Federacija BiH, je ugasio rad BHContentLaba uprkos vašem uvjeravanju da ćete ne samo podržati ovaj projekat, već i povećati finansiranje istog. Dakle, ni u segmentu televizije neće više postojati domaći sadržaj i domaća proizvodnja”, napisali su, između ostalog, iz ovog Udruženja.

Pismo su potpisali: Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.

Bh. reditelji: Od Nikšićevog dolaska na vlast zamrla je proizvodnja filmova



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija