Zima je, a snijega nema: Propada li sezona skijanja?

Kraj godine se bliži, pa iako bismo trebali već uveliko planirati kada otići na planinu i uživati u zimskim čarima – izgleda da je skijaška sezona ove godine malo prolongirana.

Promjena klime na globalnom nivou izazvala je poremećaja koje ostavljaju traga i utječu na klimatske prilike i u Bosni i Hercegovini.

Godina za nama donijela je porast prosječne temperature zraka, pa se samim tim i padavinski režim promijenio. Ove godine vrijeme je samo pratilo trendove iz prethodnih godina, a toplije i sušnije sezone nastavile su se i 2022. godine.

Riječ meteorologa

“Počeli smo godinu sa apsolutnim rekordom u Mostaru i nastavili sa brojnim rekordima u pogledu maksimalnih temperatura, a najupečatljivije je bilo dugo Miholjsko ljeto u oktobru, gdje smo imali skoro cijeli mjesec bez padavina sa natprosječnim temperaturama. Takve vremenske prilike svakako da su posljedica klimatskih promjena”, kaže nam Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Zbog prethodno pobrojanih činjenica došlo je do disfunkcije u godišnjim dobima, temperaturnim vrijednostima i padavinama što se oslikalo i na ovogodišnju skijašku sezonu na bh. planinama.

Iako bi skijaška sezona već uveliko trebala biti u jeku, zbog nedostatka snježnih padavina, a i temperatura koje su iznad prosjeka za ovo doba godine – ljubitelji zimskih sportova moraju pričekati još neko vrijeme.

Igman, Veliko Polje (Foto: I. Š./Klix.ba)

Igman, Veliko Polje (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kako kaže Krajinović, tek početkom iduće godine postoji mogućnost za formiranjem snježnog pokrivača. Doduše, mala.

“One prave, očekivane, snježne padavine prema svim raspoloživim prognoznim modelima, neće biti tokom ovog mjeseca. Za pravu zimsku idilu još ćemo sačekati. Početkom narednog mjeseca postoji mala vjerovatnoća da će biti dovoljno snježnih padavina da se formira snježni pokrivač”, poručuje Krajinović.

Bjelašnica za osnježavanje staza čeka niske temperature

Zimska sezona 2022/2023. na Bjelašnici i Igmanu trebala je biti otvorena 13. decembra. Na žalost svih ljubitelja zimskih sportova, mjesec decembar obilježila je temperaturna inverzija te su temperature daleko iznad prosjeka za ovo doba godine.

Kako su nam kazali iz Olimpijskog centra Bjelašnica-Igman, potrudili su se učiniti sve da pripreme staze za predstojeću zimsku sezonu, kako bi spremne dočekale skijaše čim to vremenski uslovi budu dozvoljavali. Ski staze su znatno proširene i povećan je kapacitet skijaša na stazama.

“Osnježivanje staza na skijalištu Babin Do počelo je još krajem novembra, no uslijed neobično visokih temperatura za ovo doba godine nismo u mogućnosti proizvoditi snijeg. Akumulaciona jezera neophodna za rad topova su puna, ali moramo imati temperature ispod minus tri stepena za početak proizvodnje snijega. U gornjoj zoni skijališta, na stazi Kolijevka, uspjeli smo napraviti određene zalihe snijega, ali to još uvijek nije dovoljno za puštanje skijališta u rad. Također, sistem osnježenja nadograđen je s 18 novih topova, dok naredne godine očekujemo isporuku dodatnih 30 topova, što će omogućiti ski centru više od 120 skijaških dana u godini”, poručilu su nam iz OC Bjelašnica-Igman.

Bjelašnica (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: I. Š./Klix.ba)

Ove sezone, smještajni kapaciteti na Bjelašnici su popunjeni, pa se bilježi znatno povećanje interesovanje gostiju iz svih krajeva svijeta.

“Nadamo se skorim padavinama ili padu temperature i radujemo se se novim zajedničkim sportskim avanturama u sezoni koja je pred nama”, poručuju iz OC Bjelašnica-Igman.

Na Jahorini gosti otkazuju ili pomijeraju rezervacije

Na Jahorini zbog visokih temperatura i nedostatka snijega adekvatna i sigurna priprema skijaških staza neće biti moguća u narednih 15 dana.

Kako su nam rekli iz Olimpijskog centra Jahorina, do petog januara neće biti moguće organizovati skijanje na Jahorini, ukoliko ne dođe do promjene meteoroloških uslova i pojave temperaturnog minusa, koji je neophodan za funkcionisanje sistema za vještačko osnježavanje.

“Uložili smo sve napore i u prethodnom periodu preduzeo sve aktivnosti neophodne za početak sezone. Ski staze su uređene, žičare remontovane i jezera za vještačko osnježavanje u potpunosti napunjena vodom”, dodaju oni.

Na Jahorini je prošla zimska sezona bila jedna od najuspješnijih (Foto: I. Š./Klix.ba)Na Jahorini je prošla zimska sezona bila jedna od najuspješnijih (Foto: I. Š./Klix.ba)

Upravo kao i na Bjelašnici, za adekvatno osnježavanje staza vještačkim snijegom neophodno je da temperatura vazduha bude -3 stepena celzijusa ili niža, takođe za potpuni efekat neophodna je i niža vlažnost vazduha.

SnowFactory sistem osnježavanja, kakav postoji na Jahorini, koji proizvodi snijeg na temperaturi do +15 stepeni nabavljen prvenstveno za potrebe organizacije Ski Kup-a na ski stazi Prača premješten je na poligon Poljice i konstantno je u pogonu.

Međutim, kako dodaju iz OC Jahorina, jedan SnowFactory sistem nema kapacitet da osnježi kompletnu Jahorinu.

“Dakle, svi naši resursi su spremni i samo čekamo adekvatne vremenske uslove za pokretanje u rad sistema vještačkog osnježavanja”, poručuju.

Prošla sezona bila je izuzetno uspješna za Jahorinu i za 153 dana skijanja, OC Jahorini je povjerenje pružilo više od 411.000 skijaša koji su napravili više od 4.040.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. Promet koji je OC Jahorina ostvario dostigao je iznos od 21 milion KM te je zabilježeno povećanje od 1.836 posto u odnosu na baznu sezonu 2016/17.

I ove godine, uprkos vremenskim (ne)prilikama, vlada veliko interesovanje za Jahorinom i već na jesen je olimpijski centar dobijao informacije da je Jahorina u potpunosti rasprodata.

“Nažalost na vremenske uslove ne možemo utjecati, protiv prirode se ne može i trenutno imamo situaciju koja nije sjajna. Upravo zbog nedostatka snijega mnogo gostiju otkazuje ili pomjera svoje rezervacije za period kada uslovi za skijanje budu bolji. Mi se svakako nadamo da će se vremenske prilike popraviti te da ćemo u što skorijem roku dočekati goste u punom sjaju kako su to i navikli od nas”, poručili su za kraj iz OC Jahorina piše Bug.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79