Ziska Alagić: “Okenuli se protiv njega kad je on postao član SDA. General a imao penziju od 596 KM. Sramota”

Zisku Alagić, suprugu rahmetli generala Mehmeda Alagića, koja je odlučila javno progovoriti o nepravdi koja joj je nanesena, dugogodišnjoj borbi da dobije generalsku penziju svoga supruga, do sada niko nije kontaktirao.

Ziska za Faktor kaže da je niko nije pozvao ni iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja, niti iz Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Ma neka ta oligarhija doda sebi na svoja konta”

Muriz Memić okrivio SDA stranku za likvidaciju generala Mehmeda Alagića

Ona nam je ranije ispričala da je 2007. godine predala zahtjev u Zavod PIO u Bihaću za penziju svoga supruga, a da je rješenje dobila 2009. godine u kome stoji da ima pravo na porodičnu penziju od 417 KM.

Uvidom u rješenje iz penzijsko-invalidskog osiguranja moglo se pročitati da je rahmetli general Mehmed Alagić imao 35 godina radnog vijeka, a sa vojnim stažom, to je ukupno 37 godina penzijskog staža, 10 mjeseci i pet dana.

Nigdje nema generalskog čina. I navodi se da je po tom izračunu njegova invalidska penzija 596 KM. Rješenje je doneseno u maju 2009. godine, a isplata penzije se računa od 1. januara 2007. godine.

– Niko me do sada nije kontaktirao. Ma neka ta oligarhija doda sebi na svoja konta to što nisu dali Mehmedu. Nisu me zvali ni iz Federalnog zavoda PIO, niti iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH. Ma više se i ne nadam, sumnjam u sve. Ja sam razočarana još otkako je prestao rat.

Onda se psihološki rat prema nama nastavio. Mog Mehmeda nema, šta više da se kaže. On je meni za života rekao da mu je najteža moja suza. A ne mogu da ne plačem zbog ove nepravde koja mu je nanesena. Ovakav odnos prema njemu, vjerujte osjećam da ga uznemirava u kaburu – priča nam kroz plač Ziska Alagić.

Ziska Alagić: Moj Mehmed se borio za ovu državu, nepravdu je doživio, meni ne daju njegovu generalsku penziju

Pripadnicima HVO smeta mural posvećen Alagiću u Travniku: “Ovo je strašna opomena Hrvatima BiH”

Heroj Bosne i Hercegovine, general Mehmed Alagić je dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan”, a odlikovan je i ordenom Zlatnog grba sa mačevima.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Mehmed Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa ARBiH. Historija će ga pamtiti po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i svog rodnog Sanskog Mosta.

Oslobađanje najvišeg vrha Vlašića se proučava na akademijama

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23. marta 1995. godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva. Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu piše Faktor.

U povodu smrti generala Alagica, njegov vrhovni komandant i osnivač SDA Alija Izetbegović je izjavio da “generala Alagića nije ubilo srce, nego nepravda”.

Generala Alagića nije ubila samo nepravda izvana nego i potvora, smutnja i profesionalna izdaja iznutra. Ne mali i ne beznacajni dio Bošnjaka su se potvorom i smutnjom okrenuli protiv generala i načelnika općine Alagića od dana kad je on postao član SDA. Zapravo, na dan njegove smrti u petak, 7. marta 2003.godine, gotovo svi organizirani likovi Bošnjaka koji su vodili javni, društveni, pravni, zakonodavni, sudski, politički i policijski život bili su protiv generala Alagića

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79