Životna drama čovjeka koji je plakao iza Muriza Memića: Edinu Čizmiću su oduzeli dijete

Prije više od mjeseca zabilježene su bolne scene u Sarajevu pred televizijskim kamerama, kada je Muriz Memić medijima govorio o oslobađajućoj presudi optuženima u slučaju ubistva njegovog sina Dženana.

Emocije nisu mogli sakriti ni okupljeni građani, a jedan se muškarac “slomio” i počeo plakati.

Njegov je identitet ostao nepoznat. No, Raport otkriva da je riječ o još jednom ocu čije suze kriju potresnu porodičnu priču.

Vodi bitku za ono što je najvažnije u životu jednog roditelja

Riječ je o Sarajliji Edinu Čizmiću. On već godinama vodi bitku za ono što je najvažnije u životu jednog roditelja – a to je vlastito dijete.

Kako kaže Edin (51), on je postao žrtva sudske farse u Republici Srbiji zbog koje mu je, prvostepenom presudom iz septembra 2022. godine, djelimično oduzeto starateljstvo nad maloljetnom kćerkom Ajlin.

Edin je, prav zdrav, lišen praktično svih elemenata roditeljskog prava, osim prava na izdržavanje i održavanje ličnih odnosa sa djetetom.

Sva ostala prava, a to su čuvanje, podizanje, obrazovanje, zastupanje djeteta… pripalo je porodici njegove rahmetli supruge Elvire u Novom Pazaru (formalno, jednom članu porodice)!

“Moja kćerka Ajlin rođena je 26. jula 2016. godine u Sarajevu. To je bio najradosniji trenutak mog života. Nažalost, dva mjeseca kasnije desio se i najtužniji.

Moja supruga Elvira preminula je u rodnom Novom Pazaru, gdje je sa bebom bila u posjeti majci. Elvirina smrt strašno me je potresla.

Svaki slobodan trenutak koristio za odlazak u Novi Pazar

Na inicijativu Elvirine majke dogovorili smo se da u prvo vrijeme o Ajlin brinu Elvirina majka i sestra Memnuna Jašarević, koja je također živjela u porodičnoj kući.

Dogovorili smo se da Ajlin jedno vrijeme živi s njima, a da je ja, kad malo naraste, dovedem u Sarajevo i nastavimo živjeti kao otac i kćerka. U međuvremenu, umrla je i Elvirina majka”, počinje Čizmić potresnu ispovijest

Naglašava da je svaki slobodan trenutak, kada bi uspio sakupiti slobodne dane na poslu, koristio kako bi iz Sarajeva putovao u Novi Pazar i bio sa djetetom. Slao je novac, kupovao odjeću, poklone…

I onda je, u augustu 2019. godine, uslijedio nešto što nije mogao sanjati ni u najgorim noćnim morama.

“Nekoliko članova Elvirine porodice, odnosno moje dvije svastike i šogor, rekli su mi da mi ne daju dijete. Rekli su mi da su “oni dali pare za vještačku oplodnju nakon koje je Ajlin rođena”!”, kaže Čizmić.

U prvi mah nije mogao povjerovati šta se dešava.

“Meni je bukvalno bilo oteto dijete, a to nikoga nije zanimalo, najmanje policiju i tužilaštvo u Novom Pazaru! Kad sam se oporavio od šoka, a s obzirom na to da je riječ o susjednoj državi, morao sam angažirati advokata. Pravnim putem morao sam početi borbu za svoje dijete.

Svi advokati su me ubjeđivali da je nemoguće da pored živog roditelja dijete pripadne nekom drugom”, objašnjava Čizmić.

Uskraćeno pravo i da viđa dijete

Međutim u septembru 2022., nakon višegodišnje pravne borbe i sa već trećim advokatom koji ga zastupa, stigla je šokanta odluka Suda u Novom Pazaru.

Čizmiću je jedino ostalo pravo na povremeno viđanje Ajlin, ali i to mu je trenutno uskraćeno!

“Socijalna služba je od prvog dana stala uz suprotnu stranu. Po mom mišljenju, sve se radi protuzakonito. Znate li da meni ni nakon prvostepene presude ne daju ni ono jedino što mi je ostalo, a to je da viđam dijete?

Takav sam e-mail dobio iz Socijalne službe iz Novog Pazara iako ima važeću privremenu mjeru kojom mi je odobreno da viđam dijete.

Ja sam još 2019. godine podnio tužbu Sudu zbog oduzimanja maloljenog djeteta. Međutim, sudija je to zanemario i pokrenuo proces na zahtjev suprotne strane, koja je poslije mene podnijela vlastitu tužbu?

Gdje to još ima da ovih dana, a nakon 3,5 godine od podnošenja, dobijem odgovor da Tužilaštvo Novog Pazara odbija moju tužbu koju sam podnio protiv članove Elvirine porodice zbog oduzimanja djeteta?

To je zaista jedinstven slučaj u svijetu, da Tužilaštvo godinama čeka sudsku odluku, pa tek onda reaguje. Naravno, moja advokatica je odmah uložila žalbe, i na presudu Suda kojom mi je oduzeto roditeljsko pravo, kao i na odluku Tužilaštva da odbije moju krivičnu prijavu za oduzimanje djeteta”, govori Čizmić.

Ne postoji nijedan materijalni dokaz

Naglašava da ne postoji nijedan materijalni dokaz na osnovu kojeg ga je Sud mogao lišiti starateljstva nad djetetom, što potkrepljuje obimnom dokumentacijom. Čak tvrdi da je žrtva konstantnih provokacija, kao i zloupotrebe prava.

“Recimo, meni Tužilaštvo zakaže termin za iskaz, a kad dođem u Novi Pazar, kažu mi da je tužilac “upravo otišao kući”. Znači, 600 kilometara putujem uzalud. Gdje to ima?”, ističe Čizmić.

Socijalna služba iz Sarajeva slala je u više navrata papire u Novi Pazar da je Edin sposoban za brigu o djetetu i da ispunjava uvjete.

Također, nalazi psihijatrijskog vještačenja, koja su ovakvim slučajevima praktično obavezna, nisu pokazala da postoji bilo kakva prepreka koja bi Edina spriječila da adekvatno obavlja roditeljsku dužnost.

To nam je naglasila i Čizmićeva advokatica, Ana Maksić iz Aranđelovca.

“Nažalost, u predmet sam ušla bukvalno pred kraj procesa. Međutim, suštinski od početka znam šta se dešava.

Sve je zasnovano na rekla-kazala i ne nekim nelogičnostima. Prvo i osnovno, da bi se nekome oduzelo roditeljsko pravo mora se dokazati da je dijete potpuno zanemareno. Da je fizički ili emotivno zlostavljano…

Znači, vrlo su oštri kriteriji da bi se neko lišio roditeljskog prava. Imamo nalaze vještaka koji su pokazali da je dijete potpuno zdravo.

I argument suprotne strane da je dijete toliko privrženo tetki da je zove mama, govori da to nije prirodno. Dijete u toj dobi treba da zna ko su mu majka i otac”, kaže Maksić

Naglašava da je čak nezakonito i to što Edinu ne omogućavaju i ono jedino pravo poslije prvostepene presude. To je pravo na viđanje djeteta.

Ovo mu je pravo, tokom trajanja sudskog procesa, omogućeno privremenom sudskom mjerom.

Krši se i privremena mjera

“Njemu je onemogućen kontakt sa djetetom, iako na to ima pravo i iako bi normalno bilo da dijete sa roditeljem ostvaruje najveći mogući kontakt. Postoji privremena mjera od prije tri godine kojom Edin ima pravo na viđanje djeteta. Ta mjera i dalje važi.

Također, poslali smo prigovor na odbacivanje krivične prijave za oduzimanje djeteta. Smatramo da je potpuno nezakonito odbačena Edinova krivična prijava, jer su kao razlog odbacivanja naveli presudu koja nije pravosnažna”, izjavila je Maksić.

Trenutno se čeka odluka Apelacionog suda u Kragujevcu nakon žalbe na prvostepenu presudu Suda u Novom Pazaru o lišavanju starateljstva.

Uložena je žalba i Tužilaštvu na odbacivanje krivične prijave.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79