Zna li se unaprijed ko će biti direktor Doma zdravlja Tuzla?

Zna li se unaprijed ko će biti direktor Doma zdravlja Tuzla?


Nakon što je Komisija za provođenje postupka za izbor i imenovanje direktora JZNU “Dom zdravlja dr. Mustafa Šehović” Tuzla obavila svoj dio posla, odnosno ocijenila kandidate, u četvrtak će Upravni odbor (sastavljen od tri člana) dati svoj sud i odluku proslijediti gradonačelniku Zijadu Lugaviću koji, prema Statutu Doma zdravlja, daje konačnu riječ na kraju konkursne procedure.

No, prije sjednice Upravnog odbora javnost se opravdano pita da li se unaprijed zna ko će biti novi direktor Doma zdravlja Tuzla. Naime, pomenuta komisija je obavila intervjue sa dva kandidata i to: prof.dr Samirom Mačkovićem i prof.dr Lejlom Mešalić.

Članovi Komisije za provođenje postupka za izbor i imenovanje svoje ocjene, kako saznajemo, dali su predsjednici komisije nakon čega je sastavljen zapisnik koji će biti razmatran na sjednici Upravnog odbora piše Tuzlapress.

Međutim zbog bliskosti političkom subjektu koji participira u Gradskom vijeću Tuzla sve češće se u javnosti može čuti kako će za direktora biti imenovan Samir Mačković (trenutni v.d. direktora i u prethodnim mandatima član menadžmenta), a da će on u daljnjoj proceduri upravo on imenovati za medicinskog direktora Zlatka Kalabića (bio na listi SDP-a za Gradsko vijeće Tuzla), iako se sumnja da on ne ispunjava zakonom predviđene kriterije neophodne za odgovornu funkciju.

Podsjetimo kako su probleme u radu i djelovanju Doma zdravlja Tuzla u fokus javnosti vratili aktivisti „Karton revolucije“ koji prate trenutnu konkursnu proceduru, ali se ne oglašavaju kako se ne bi stvorio utisak da pogoduju nekom od kandidata koji su se prijavili na konkurs.

No, kako „maske padaju“, kako je obznanjeno da su u uži krug ušli kandidati doktor Mačković i doktorica Mešalić, podsjetit ćemo na jedan od postova aktivista „Karton revolucije“ od 16. juna 2023. godine u kojem stoji:

„Nad Domom zdravlja u Tuzli lagano pada noć, sutra je subota. Sutra doktor Samir Mačković koji obnaša funkciju v.d. direktora ustanove neće biti u našem gradu, on je sutra u Mostaru gdje polaže ispit koji zakonski mora imati da bi bio direktor, on ga nema, a direktor je. Za njega zakon ne važi. To smo dokazali. Dokazali smo i da je u isto vrijeme bio pomoćnik direktora i član Upravnog odbora, dokazali smo da je zajedno sa Damirom Ćilimkovićem, Edinom Kurević i Jasminkom Mujkić protivno zakonu izmjenio Statut da bi oni zajedno došli u ovu poziciju, da je bio jedan od tri člana Upravnog odbora koji je imenovao njega za v.d direktora. On treba iduće godine otići u starosnu penziju ali želi još 4 godine biti direktor, uprkos zakonima, propisima, bilo čemu. Mladi ljudi, političari, intelektualna elito Bosne i Hercegovine, jel vam se ovo što pišemo gadi…?“, napisano je tada i dostupno je na Facebook profilu „Karton revolucija“.

I portal Tuzlapress.ba nema namjeru pogodovati bilo kome iliti bilo čijem kandidatu. Pitanje za javnost, odnosno pacijente, da li žele na čelu institucije bilo koga iz prošlog menadžmenta ako znaju da u Domu zdravlja trenutno za opservacije moraju maltene sve kupiti, rekli bismo od igle do infuzije, pa i više.

Ako žele da se stanje ne mijenja onda nemaju pravo da se u budućnosti žale, a osnivač ako želi da ostane isto stanje neka se zapita koliko će još pacijenata svoje kartone prenijeti u privatne poliklinike i koliko će budžet Doma zdravlja, analogno tome, biti manji. U proteklih nekoliko godina kartone iz Doma zdravlja, koji je naučna baza, u privatne poliklinike je prenijelo između 5.000 i 7.000 pacijenata što se direktorno odrazilo na budžet.

Ako takvo stanje želi zadržati gradonačelnik Zijad Lugavić, koga izbori čekaju za godinu, onda sebe dovodi u ozbiljan problem jer se ne drži javno datih obećanja.

Vratit ćemo se još jednom na konkurs koji je u julu objavljen u „Oslobođenju“ i tačke IV i V.

U tački IV stoji:

IV – Uslovi za izbor i imenovanje
a) Opšti uslovi koje kandidat treba da ispunjava:
– da je državljanin BiH,
– da je stariji od 18 godina,
– da posjeduje opću zdravstvenu sposobnost za obavljanje poslova pozicije na koju se kandiduje,
– da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou u BiH (bilo na nivou države ili entiteta) u periodu od 3 godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije,
– da se na njega ne odnosi član IX. 1. Ustava BiH,
– da se protiv njega ne vodi krivični postupak, odnosno da nije osuđivan za krivično djelo koje predstavlja smetnju za imenovanje na upražnjenu poziciju u roku od 5 godina od dana izdržane, oproštene ili zastarjele kazne,
– da mu odlukom suda nije zabranjeno obavljanje poslova za poziciju za koju se kandiduje,
– da nije član upravnog, izvršnog ili drugog organa političke stranke,
– da nema smetnji u smislu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH („Sl.novine FBiH“ broj 70/08), odnosno da nisu izabrani zvaničnici, nosioci izvršnih funkcija ili savjetnici u smislu odredaba ovog Zakona;
– da nije član upravnog ili nadzornog odbora u više od jednog reguliranog organa,
– da nema privatni finansijski interes u Ustanovi i da nema drugih smetnji za imenovanje utvrđenih drugim propisima.

U tački V stoji:

b) Posebni uslovi koje kandidat treba da ispunjava:
– da ima završen medicinski fakultet ili stomatološki fakultet, odnosno farmaceutsko-biohemijski fakultet i jednu od specijalizacija iz okvira djelatnosti Ustanove, ili završen medicinski fakultet sa specijalizacijom iz socijalne medicine, organizacije i ekonomike zdravstva,
– da ima najmanje 5 godina radnog iskustva nakon položenog specijalističkog ispita,
– da ima najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodnim poslovima,
– da ima znanje o zdravstvenom menadžmentu koje dokazuje certifikatima o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta i to sva tri nivoa edukacije u skladu sa propisima o kontinuiranoj profesionalnoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta odnosno završenu specijalizaciju iz zdravstvenog menadžmenta ili završen postdiplomski studij iz zdravstvenog menadžmenta,
– da ima organizatorske sposobnosti,
– da podnese program rada za period koliko traje mandat direktoru,
– da ne postoje bilo kakve zakonske smetnje za imenovanje na funkciju rukovodjenja ustanovom.
Upravni odbor, a i Komisija za izbor i imenovanje, morali bi posebnu pažnju obratiti na stavke:
– da ima najmanje 5 godina radnog iskustva nakon položenog specijalističkog ispita
– da ima najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodnim poslovima

Ništa, dakle, mimo tih kriterija, ali i ostalih navedenih tački u konkursu ne smiju biti predmet bodovanja, a ako budu bodovani u što se sumnja rizikuju se da će konkurs biti oboren/poništen, a neko od njih potencijalno i krivično odgovarati.

U tački „Posebni uslovi“ navedeno je da kandidati moraju imati Medicinski fakultet ili stomatološki fakultet, odnosno farmaceutsko-biohemijski fakultet i jednu od specijalizacija iz okvira djelatnosti ustanove.

Kandidati koji su ušli u najuži krug imaju završeni Medicinski fakultet, ali je doktor Mačković doktorirao na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli (nekadašnji DIF) dok je 1996. godine specijalizirao iz oblasti sportske medicine što je u okviru djelatnosti ustanove i nedavno položio ispit iz menadžmenta. S druge strane doktorica Mešalić je završila Medicinski fakultet, specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva, a na istom fakultetu je magistrirala i doktorirala te davne 2015. završila menadžment.

Kakav zaključak izvesti na kraju? Dovoljno je postaviti dio posta „Karton revolucije“ od 16. juna 2023. godine:
„…On treba iduće godine otići u starosnu penziju ali želi još 4 godine biti direktor, uprkos zakonima, propisima, bilo čemu. Mladi ljudi, političari, intelektualna elito Bosne i Hercegovine, jel vam se ovo što pišemo gadi…?“

Poslije imenovanja teško da će biti kajanja!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija