Zukić objasnio kako je Bakir ‘naslijedio SDA’: Usporedio je i Izetbegovića i Edina Džeku

Nakon što je ambasador SAD u BiH Michael Murphy prozvao Bakira Izetbegovića da nije sultan i da ne može naslijediti SDA, javio se delegat ove stranke Muamer Zukić.

Zukić je delegat SDA u Domu naroda FBiH i jedan je od glasnijih kritičara sve što nije SDA, a ne libi se upututu žestoke kritike međunarodnoj zajednici.

Izetbegović je u intervjuu za AlArabyja televiziju izjavio kako je od oca naslijedio SDA, na šta je Murphy rekao da nije sultan da naslijeđuje političku stranku koja bi trebala biti demokoratska piše Raport.

Zukić je sad pokušao pojasniti to ‘naslijeđivanje’.

“SDA nije protiv SAD! I bez obzira koliko puta pojedini mediji ponovili tu frazu, to neće postati istina. Mi možemo biti samo protiv pogrešnih političkih poteza pojedinaca, bez obzira odakle dolazili i ko oni bili. Nema tog argumenta koji će opravdati suspenziju ustava jedne države na jedan dan, samo da bi neko bio u vlasti ili da bi neko bio izbačen iz vlasti. Kogod stoji iza tog pojedinačnog čina, ne samo da je nanio štetu Bosni i Hercegovini, nego je zadao udarac demokratiji općenito”, naveo je Zukić na početku.

On je naveo da bi vjerovatno i građani SAD bili protiv ‘suspenzije Ustava’.

“Kad bi anketirali intelektualce, političare, ili čak sve građane USA na način da im postavite to pitanje – vjerujem da bi 99 % njih bilo protiv suspenzije ustava jedne države na jedan dan samo da bi neke stranke formirale vlast”, istakao je Zukić.

Onda je počeo objašnjavati naslijeđivanje.

“Ko će naslijediti Džeku? Ne zato što Džeko posjeduje Bosnu i Hercegovinu i njen nacionalni fudbalski tim, niti zato što je sultan ili kralj, nego jer je kapiten i lider naše reprezentacije. Pitanje je i ko će od mladih generacija naslijediti naše poznate glumce, intelektualce, ulemu…? U našem bosanskom jeziku, to se tako kaže. Novi koji dolaze nasljeđuju u poslovima one koji su bili prije njih. Termin ‘naslijeđe’ je određeni vid poštovanja prema onima koji su bili prije nas, jer ne krećemo od nule. Ranije generacije imaju svoja dostignuća i mi zapravo nastavljamo njihovim putem, te je to svojevrstan emanet koji nosimo kao ‘naslijeđe’. Na koncu govorimo o univerzalnoj ljudskoj vrijednosti – mi smo naslijedili civilizaciju od prethodnih generacija i ostavljamo je u nasljeđe našim potomcima”, kaže Zukić.

Dalje ističe da Izetbegovć nije naslijedio SDA od oca Alije.

“Bakir nije naslijedio SDA od oca, jer je poslije rahmetli Alije na čelo Stranke došao Tihić! I Bakira će u budućnosti neko naslijediti, u smislu da će nastaviti voditi i unaprjeđivati SDA. Tako to ide…”, kaže Zukić.

Dalje je hvalio SDA kao državotvornu stranku.

“SDA, koju toliko napadaju, je politički subjekat pod čijom zastavom su Bošnjaci oživjeli kao politički narod, a Bosna i Hercegovina počela svoj put kao nezavisna država. SDA je primarno politički vodila naš narod u odbrani od vojne agresije 90-tih. SDA i danas okuplja najviše Bošnjaka i zapravo znači njihovo političko jedinstvo i njihovu političku snagu. SDA je kičma probosanskog bloka. I vjerujem ako, uslovno rečeno, zagusti – gotovo sve patriote ove države će biti s SDA i uz SDA. Zato ćemo je čuvati i učiniti još jačom, bez obzira na sve unutarnje i vanjske napade”, naveo je Zukić pa poručio:

“To vam mi, NOVA GENERACIJA NASLJEDNIKA SDA, od najnižeg do najvišeg nivoa njenog organiziranja, garantujemo! A SDA ima svoje slabosti i mi smo nekako najspremniji da ih javno priznamo, što je također kvalitet više…”, zaključio je Zukić

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79