Zvanični podaci: Sarajevo u novogodišnjoj noći oborilo rekorde noćenja

Foto: Fena
U periodu od 29. decembra do 2. januara Kanton Sarajevo je posjetilo 13.529 turista što je u odnosu na prošlu godinu više za 20,1 posto, a u odnosu na 2019. godinu više za 114,7 posto.

Statistika noćenja turista u Kantonu Sarajevo za isti period, dakle pet noći tokom novogodišnjeg praznika, pokazuje da je ove godine ostvareno 31.540 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu (kada ih je zabilježeno 21.971) više za 43,5 posto, a u odnosu na 2019. godinu (kada je zabilježno 14.256 noćenja) više za 121,2 posto.

U Kantonu Sarajevo je tokom novogodišnjih praznika najviše turista bilo iz Bosne i Hercegovine te zemalja okruženja – Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora, Njemačka, Austrija, Makedonija, te Turska, Švicarska, Švedska… U prosjeku su se zadržavali 2/3 dana.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo na čelu sa predsjednikom Harisom Fazlagićem zahvaljuje svim turistima i građanima koji su Novu godinu dočekali u Sarajevu.

“Posebnu zahvalnost upućujemo i pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo koji su i ove godine dobro sproveli sigurnosne mjere, tako da i pored velikih okupljanja i na otvorenom i u zatvorenim prostorima nisu zabilježeni prekšaji, te smo još jednom pokazali da je glavni grad Bosne i Hercegovine sigurna turstička destinacija”, navodi se u saopćenju.

Iz turističke zajednice Kantona Sarajevo su naveli da ih izuzetno raduje i činjenica brze i dobre organizacije čišćenja glavnih sarajevskih ulica odmah nakon završetka novogodišnjeg dočeka, budući da su slike čistog i lijepog Sarajeva naš turistički imperativ tokom cijele godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79