Zvanično i bez puno priče: U penziju je otišao limuzinski Passat

Zvanično i bez puno priče: U penziju je otišao limuzinski Passat


Volkswagen je bez službene objave nakon 49 godina prekinuo proizvodnju limuzinskog Passata za evropsko tržište. Limuzinski Passat “u penziju” je otjerao karavanski Passat, te Variant i Arteon.

Kraj limuzinskog Passata su ubrzala i trenutna zbivanja u automobilskoj industriji zbog nestašice dijelova, prije svih poluvodiča. Zanimljivo da se karavan verzija Passata dobro prodavala i u najgorim mjesecima krize usljed koronavirusa. Čak 70 posto tržišta poslovnih karavana otpadalo je na Passata.

Tu je i elektrifikacija – proizvođači zbog evropskog zakona moraju razvijati i prodavati električne automobile. Volkswagen je najavio kraj za limuzinski Passat i u Americi, do čega bi moglo doći do kraja ove godine.

Pitanje je do kada će karavanski Passat opstati u Evropi. Prema nekim projekcijama zaustavljanje njegove proizvodnje očekuje se 2023. godine, dok ima špekulacija da bi mogao živjeti do 2025. godine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija