Zvizdić poručio Stevandiću: Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH

Zvizdić poručio Stevandiću: Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH


Član rukovodstva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić na društvenim mrežama je prokomentarisao izvjavu predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića (US).

  • U zavisnosti od toga kako će se ponašati Bošnjaci u vezi sa odlukom Ustavnog suda RS o neprihvatanju bošnjačkog veta na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, moći će se procijeniti da li su raspoloženi za relaksaciju ili eskalaciju odnosa u BiH – rekao je ranije Stevandić.

Zvizdić je proučio da je red da se odgovori Stevandiću kako ne bi bio u neizvjesnosti.

  • Dakle, Bošnjaci kao i svi drugi patriotski orijentirani građani BiH bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili političku pripadnost, će u vezi sa pitanjem državne imovine, koja je izraz suvereniteta BiH, imati sljedeći, konzistentan i ustavno i pravno utemeljan stav:
  • Država BiH je bila, jeste i bit će jedini titular – vlasnik cjelokupne državne imovine.
  • Državna imovina, između ostalog, obuhvata: nepokretnu imovina koja pripada državi Bosni i Hercegovini na osnovu međunarodnog Sporazuma o pitanjima sukcesije; nepokretnu imovinu na kojoj je pravo raspolaganja i upravljanja imala bivša Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina do 31. decembra 1991. godine; poljoprivredno zemljište, za koje je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da predstavlja državnu imovinu u svojoj odluci u predmetu br. U-8/19, i rijeke, šume i šumsko zemljište, za koje je Ustavni sud BiH utvrdio da predstavljaju državnu imovinu u svojim odlukama u predmetima br. U-9/19 i br. U-4/21.
  • Državna imovina se može gruntovno knjižiti jedino na državu BiH.
  • Jedino Parlamentarna skupština BiH, a ne entiteti, može donijeti Zakon o upravljanju, korištenju ili raspolaganju državnom imovinom.
  • Naravno da će, odmah poslije objavljivanja u Sl. Listu, biti pokrenut zahtjev pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine za ocjenom ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS-u – naveo je Zvizdić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija