ZZJZKS objavio rezultate ispitivanja vode u Kantonu Sarajevo

ZZJZKS objavio rezultate ispitivanja vode u Kantonu Sarajevo


Prošle sedmice se na društvenim mrežama među Sarajlijama pojavila informacija da je neispravna voda za piće u Kantonu Sarajevo, te da je navodno, u vodi prisutna ešerihija koli.

Riječ je o dezinformaciji.

To je potvrđeno iz J. U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Zbog zabrinutosti građana i većeg broja upita koje je J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo zaprimio u proteklom periodu, obavještavamo Vas da je stručni tim Zavoda u cilju zaštite zdravlja korisnika i prevencije bolesti 26.07.2024. godine izvršio uzorkovanje i ispitivanje vode porijeklom iz sistema kojim upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača, a u skladu sa BAS EN ISO 19458 u našoj akreditiranoj laboratoriji BAS EN ISO/IEC 17025.

Voda je uzorkovana sa područja svih opština koje se vodosnabdjevaju iz sistema gradskog vodovoda.

Prema rezultatima osnovnih mikrobioloških analiza propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (“Službeni glasnik BiH” broj 40/10; 30/12; 62/17) svi uzorci su zdravstveno ispravni.

Rezultati ispitivanja prikazani su u Tabeli 1.

Rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći u mjesečnim Biltenima koje Zavod objavljuje na web stranici.

Napominjemo da je KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u zakonskoj obligaciji da obezbjedi zdravstveno ispravnu vodu do hidranta, od hidranta do stambene jedinice (ukoliko je zgrada u pitanju) odgovorani su upravitelji zgrada, a od ulaska u stambenu jedinicu do mjesta krajnjeg potrošača odgovoran je vlasnik stana.

Tabela 1. Izvještaj o uzorkovanju i ispitivanju vode iz iz sistema gradskog vodovoda na dan 26.07.2024”, rečeno je iz ZZJZKS.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija