100 KM od Vlade FBiH dobit će više od 270.000 nezaposlenih osoba

Na prijedlog premijera i dopremijerke Federacije BiH Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici izrazila opredjeljenje za uspostavom programa novčane pomoći nezaposlenim osobama u okviru proračuna Federacije BiH za 2022. godinu. To će biti izvršeno izmjenom, odnosno dopunom uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Vlada je zadužila Federalni zavod za zapošljavanje, Federalno ministarstvo za pitanja branilaca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da, u roku od pet dana, pripreme listu nezaposlenih osoba s evidencija službi za zapošljavanje na dan 31. august 2022. godine, a iz koje će biti isključene osobe koje su pravo ostvarile na osnovi Poglavlja III i Poglavlja IV uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, piše Večernji list BiH.

Obuhvaćeno više kategorija

Dopunom uredbe za pomoć stanovništvu Vlade Federacije koja bi trebala biti usvojena na sjednici Vlade FBiH u četvrtak, bit će obuhvaćeno oko 270.000 nezaposlenih. Nezaposleni bi trebali dobiti najvjerojatnije po 100 KM jednokratne pomoći.

Dopuna uredbe ovoga će puta obuhvatiti nezaposlene osobe i ona bi trebala biti usvojena na sjednici Vlade FBiH u četvrtak, a zatim objavljena u Službenim novinama FBiH. Pomoć će dobiti od 260 do 270.000 nezaposlenih. Najvjerojatnije će pomoć iznositi 100 KM – rečeno je za Faktor.

Spomenimo da je Federalni zavod za zapošljavanje priopćio kako je na evidencijama kantonalnih službi za zapošljavanje 30. juna ove godine bilo registrirano 286.987 nezaposlenih osoba. Ovo znači da će pomoć dobiti gotovo sve osobe koje su na Zavodu, naravno, ako je nisu ostvarile na drugoj osnovi.

Prvobitno uredbom Vlade Federacije BiH za pomoć stanovništvu uslijed inflacije isplaćeno je po 100 KM za više od 300.000 penzionera, zatim po 100 KM korisnicima prava iz boračko-invalidske zaštite i osobama s invaliditetom te civilnim žrtvama rata, nekih 100.000 korisnika. Jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM iz federalnog proračuna uz redovna mjesečna primanja umirovljenici u Federaciji BiH dobili su 5. augusta, a korisnici braniteljskih naknada 10. augusta. Pravo na jednokratnu pomoć od 100 KM do sada je u Federaciji BiH ostvario 531.000 penzionera, korisnika braniteljskih naknada i osoba s invaliditetom te civilnih žrtava rata.

U toku je podjela paketa pomoći osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od 500 KM primateljima stalne novčane i druge materijalne pomoći, a koja obuhvaća 17.000 korisnika. Dio porodica pomoć će dobiti tokom septembra, a ostali u novembru. Vlada je napravila plan da obitelji koje ostvaruju pravo na ovaj paket pomoći, a koje imaju jednoga, dva ili tri člana, pomoć dobiju u rujnu, dok bi one obitelji s četiri i više članova pomoć mogle očekivati u novembru. Predsjednik Crvenog križa USK Husein Kličić kazao je kako će korisnici dobiti brašno, ulje, šećer, sol, konzerve i deterdžent. Do sada je neki vid pomoći dobilo ukupno 548.000. Dopunom uredbe koja će obuhvatiti nezaposlene brojka će se popeti na 818.000 osoba.

Porodice u socijalnoj potrebi

Distribucija ovih potrepština već je krenula. Jedna trećina proizvoda je podijeljena, dok će u idućoj sedmici biti dostavljena i ostala roba namijenjena toj kategoriji društva – kazao je prošle sedmice premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prilikom posjete skladištu u Visokom gdje se nalaze robne rezerve Federacije BiH.

Istaknuo je da svako društvo, koliko god bilo bogato, ima obitelji sa socijalnim potrebama.

No, vrlo je važno ići prema tom cilju te da se pomogne što više socijalno ugroženim porodicama. Cilj je ove Vlade da sve kategorije društva žive bolje – rekao je Novalić.

Podvukao je da se snaga jednog društva ogleda u tome koliko potpomaže ove najugroženije kategorije te je najavio da će Vlada Federacije BiH i dalje nastaviti biti jamstvo normalnog života u Federaciji BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79