11. jula u Bratuncu skup “dan kad je srpska vojska donijela slobodu srpskom narod”

U danima kada traje priprema za kolektivnu dženazu žrtvama genocida u Srebrenici, nacionalisti raspiruju netrpeljivost i tako vrijeđaju porodice ubijenih

Uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, dana kada će u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari smiraj naći joj 30 žrtava srebreničkog genocida, ponovo provokacije. Vojin Pavlović, predsjednik udruženja Istočna alternativa, najavio je skup na Trgu Miloša Obilića u Bratuncu upravo na 11. juli.

– To je dan kad je srpska vojska 1995. donijela slobodu srpskom narodu, slobodu u Podrinju i šire. Taj datum treba uvrstiti u udžbenike, rekao je Pavlović, tako ponovo negirajući genocid – utvrđen i presuđen.

SRBOVANJE NA ULICAMA

S druge strane, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić i Amir Hurtić uputili su u parlamentarnu proceduru Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, uz očekivanje da se “NSRS očituje u vezi s genocidom u Srebrenici”. Salkić smatra da je ovo prilika da NSRS pokrene proces katarze i suočavanja s prošlošću iako još niko ne govori o katarzi cijelog društva.

Na Kolegiju Skupštine opštine Srebrenica održanom 3. jula Radomir Pavlović, predsjednik OO SNSD-a Srebrenica, predložio je da Trg Mihajlo Bjelaković dobije novi naziv – Trg Republika Srpska. Prema njegovim riječima, prijedlog su podržala tri člana Kolegija, tri su bila protiv, a sedam suzdržanih.

– Bošnjačke stranke su bile protiv, a načelnik, potpredsjednik i predsjednici drugih političkih partija bili su suzdržani, kaže Pavlović.

Dodaje da je prvobitno prihvatio prijedlog Momčila Cvjetinovića (predsjednik OO SDS-a Srebrenica) da kao zaključak Kolegija njegov prijedlog bude proslijeđen Komisiji za utvrđivanje naziva ulica, trgova, parkova i dijelova naseljenih mjesta u Srebrenici. Prijedlog je odbijen, a Pavlović je zatražio da se imenovanje uvrsti kao tačka dnevnog reda. Ističe da drugog prijedloga nema, te da će navedeni prijedlog preko članice Komisije iz SNSD-a uputiti ponovo. Dodaje i da sada nije tražio imenovanje trga po 9. januaru.

– Mogu Bošnjaci da daju svoje prijedloge, da Srbi daju svoje, kao što je bio slučaj sa školom Mihajla Bjelakovića. Dati su prijedlozi, pa je usaglašeno da se zove Prva osnovna škola. Komisija treba da radi, smatra Pavlović.

A Komisija je imenovana u maju, kada je izabrano sedam članova/ica: Cvjetinović (SDS), Sanja Močević (SNSD), Dragi Jovanović (DNS), Darko Grujičić (Ujedinjena Srpska), te Sejdalija Suljić (NiP), Admir Hasanović (NiP) i Salko Nukić. Još nije počela sa radom, a odluke će donositi prostom većinom.

Cvjetinović ističe da je Komisija multinacionalna, ali da “SDA nije željela dati svoje prijedloge i učestvovati u formiranju Komisije”. Osvrćući se na prijedloge novih naziva, Cvjetinović kaže da se na jednoj od prethodnih sjednica Skupštine raspravljalo u tom pravcu, ali da zvaničnih prijedloga nije bilo.

– Na Kolegiju je bio još jedan prijedlog, ali ti prijedlozi moraju da idu na Komisiju, a ostalo su bile diskusije, razmišljanja odbornika pojedinačno, ne zvanični prijedlozi, objašnjava Cvjetinović.

Dodaje da će prijedlozi iz SDS-a Komisiji biti dostavljeni čim ona počne s radom.

– Motiv SDS-a da učestvuje u radu Komisije jeste činjenica da se glavna ulica u Srebrenici zove Ulica maršala Tita. Te vrijednosti više ne važe u cijeloj BiH i nema razloga da važe za Srebrenicu. Ovdje niko ne zna ko je Milivoj Mičić, koji ima svoju ulicu i smatramo da ima značajnijih i poznatijih ličnosti – kako na lokalnom nivou tako i od nacionalnog značaja – i jednog i drugog konstitutivnog naroda u Srebrenici, i u tom pravcu ćemo pokušati da se dogovorimo, govori Cvjetinović.

Tvrdi da “ne zna kakav će se napraviti kompromis ako pojedine političke partije koje su značajne na lokalnom nivou ne žele da učestvuju”.

– Pogledajte ulice i u RS-u, u svim gradovima, u Federaciji, posebno – gdje su ulice isključivo ratnog tipa iz posljednjeg rata – prema tome moramo shvatiti da je Srebrenica u RS-u i da moramo u tom pravcu da razmišljamo i da vodimo računa o tome, izričit je Cvjetinović.

Dodaje da bi svakako podržao i da se jedan od trgova zove 9. januar.

– 9. januar je istorijska činjenica, to što neko iz svog razloga to negira, nešto je drugo. Ali, treba razgovarati o svakom prijedlogu, kaže Cvjetinović.

Salko Tursunović, predsjednik SO Srebrenica, ističe da je prijedlog 9. januar dezinformacija.

– Još nijedan prijedlog nije došao ni za jednu ulicu. Multinacionalna komisija od sedam članova je formirana, ali još nije počela s radom i nijedan prijedlog nije došao. Čuo sam i da će da budu prijedlozi ulica žrtava genocida, Nasera Orića, Hakije Meholjića, ali neće oni to prihvatiti. Oni imaju ovo što su plasirali, dva prijedloga – 9. januar i Goran Zekić. Od svih prijedloga, neće biti prihvaćen nijedan, kaže Tursunović.

Dodaje da ne zna kada će biti raspisan javni poziv za dostavljanje prijedloga imena.

– Nažalost, naši Bošnjaci daju ideje kako bi ko mogao dati neki prijedlog. Jednom davno je bio prijedlog Pavlovića da bi mogli biti ti nazivi, što je jednoglasno odbijeno i sa srpske i sa bošnjačke strane. Takvi prijedlozi ne mogu proći, izričit je Tursunović.

Smatra da prijedlozi neće imati podršku “sve dok normalni i razumni ljudi budu vladali Srebrenicom”, te ističe da “pojedini, i sa srpske i sa bošnjačke strane, pred 11. juli zatežu malo situaciju, što je bespotrebno”.

Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, smatra da je Komisija formirana kako bi promijenila nazive iako za tim nije bilo potrebe – ulice u Srebrenici nose prijeratna imena.

– Zabrinjava činjenica da je gospodin Tursunović učestvovao u tim pričama i njegovo uvjerenje da bi to moglo da bude neki kompromis je samo, kako bi naš narod kazao, obećanje ludom radovanje, kaže Tabaković i dodaje da je Tursunović “jedini Bošnjak u srpskoj skupštinskoj većini i provodi ono što mu oni kažu”.

Kaže da je na insistiranje srpskih političkih partija i podjele unutar samog SNSD-a došlo do nadmudrivanja ko je veći Srbin – oni koje predvodi Mladen Grujičić kao načelnik ili oni koje vodi Pavlović.

– Došlo je na red da se pokaže to srbovanje na ulicama i trgovima u Srebrenici. Tursunović mora provesti ono što mu kažu. Ne vidim kako će osporiti odluke, ukoliko do njih dođe, a doći će nazivi kakve Srbi žele. Imaju skupštinsku većinu, ističe Tabaković i dodaje da nije trebalo ulaziti u tu priču i davati legitimitet Komisiji.

UZAVRELA SITUACIJA

Naglašava da je, pored svih problema koje Srebrenica ima, prvenstveno finansijske i ekonomske prirode, bavljenje nacionalizmom bilo nepotrebno.

– Bilo je puno prečih stvari, nego da se bavimo nacionalizmom, koji je bespotreban, pogotovo u Srebrenici. Kada nemate ništa preče, pametnije, onda se bavite onim što najbolje pije vodu kod naroda, a to je nacionalizam. On je u Srebrenici pokazao, nažalost, rezultate i posljedice, a genocid se dogodio upravo zbog takvih stvari. Nije bilo potrebe za tim. Vjerujem da će srpske političke partije pokušati da idu maksimalno sa provođenjem odluke, to je da Srebrenica dobije trg 9. januar, a neće nas iznenaditi ukoliko dobijemo i trg Ratka Mladića ili Radovana Karadžića, imajući u vidu uzavrelu političku situaciju. Vidimo šta radi Dodik u Banjoj Luci, a on ima satelite u Srebrenici, kaže Tabaković.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poručuje da je “SNSD – Milorad Dodik stranka jednog lica i da niko od slijepih sljedbenika ne smije ni pomisliti da se suprotstavi samovolji baje”.

– Dodik je došao na tenkovima međunarodne zajednice, tako će i otići, kaže Tahirović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79