23.187 smrtnih slučajeva u FBiH u posljednjoj godini

Tokom prošle godine na području Federacije BiH umrlo je ukupno 23.187 osoba, od kojih 11.711 muškog i 11.476 ženskoga spola, a među njima je i 118 djece do pet godina, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Od navedenog broja preminule djece, 63 su dječaka i 55 djevojčica. Prema podacima Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2022. godinu, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, tokom prošle godine umrlo je 108 dojenčadi ili 6,5 na 1000 živorođenih.

– Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto. Kongenitalne malformacije nalaze se na drugom mjestu s učestalosti od 12 posto. Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 61,1 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 19,4 posto, navodi se u godišnjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

U dokumentu stoji kako je tokom navedenog razdoblja registrirano i pet slučajeva smrti djeteta do pet godina uslijed ozljeda, trovanja i slično. U podacima se navodi kako je od posljedica određene infektivne i parazitarne bolesti u razmatranom razdoblju preminulo jedno dijete, posljedica endokrinih i metaboličkih oboljenja s poremećajima u prehrani također jedno dijete, isti broj djece preminuo je i od posljedica oboljenja živčanog sistema. Oboljenja cirkulacijskog sistema prouzročila su smrt šestero djece, a oboljenja respiratornog sistema, kao i oboljenja genitourinarnog sustava po jednog djeteta.

Određena stanja porijeklom perinatalnog razdoblja razlog su smrti 71 djeteta do pet godina tokom prošle godine, dok su kongenitalne malformacije, deformacije i kromosomske abnormalnosti odgovorne za smrt 13 djece navedene dobne skupine. Od nepoznatog uzroka preminulo je sedmero djece, a sa simptomima, znakovima i nenormalnim kliničkim nalazima i laboratorijskim nalazima koji nisu drugdje klasificirani devetero.

– Posebna pažnja posvećena je smrtnosti dojenčadi i djece do pet godina kao bitnog pokazatelja zdravlja majke i djeteta, kao i ukupne kvalitete zdravstvene zaštite koja se pruža – naznačeno je u dokumentu “Zdravstveno-statistički godišnjak Federacije BiH za 2022. godinu” kojem je svrha upoznati nadležna tijela i institucije zdravstva Federacije BiH, kao i druge korisnike podataka s osnovnim podacima, pokazateljima iz oblasti zdravstva. Uspoređujući podatke iz navedenog dokumenta za prošlu i pretprošlu godinu, vidljivo je kako je došlo do rasta broja smrtnosti među djecom do pet godina u ovom bh. entitetu. Naime, podaci iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2021. godinu pokazuju da je toom te godine umrlo 99 dojenčadi ili šest na 1000 živorođenih, navodi se u podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79