Premijer FBiH Nikšić: Članove Predsjedništva BiH birati u Parlamentu

Premijer FBiH Nikšić: Članove Predsjedništva BiH birati u Parlamentu


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i lider SDP-a, Nermin Nikšić, izjavio je da postoji visok stepen saglasnosti da bi se pitanje izbora članova Predsjedništva BiH moglo riješiti indirektno, putem izbora u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Nikšić naglašava važnost traženja rješenja u skladu s odlukama Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH.

”Za nas priča o legitimnom predstavljanju apsolutno nije tema. Naravno da to znaju i naši partneri, ali isto tako znaju da smo opredijeljeni tražiti rješenje u skladu s odlukama Suda za ljudska prava u Straßburgu i Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nikšić.

O povećanju minimalnih plaća

Govorio je i o najavljenom povećanju minimalne plaće na 1.000 KM, te smanjenju opterećenja privredi.

Odgovarajući i na konstataciju da ekonomisti, ali i direktor Porezne uprave FBiH poručuju da od toga nema ništa, premijer je rekao:

”Zanimljivo je i meni čitati te komentare. Mnogi su govorili da je to neznatno povećanje i da to neće ništa značiti. Pa ako je tako, onda je najbolje i da ne povećavamo. Zar ne?

Ovdje su ponovo u pitanju dvostruki aršini očekivanja od naših prethodnika i od nas. Njih nisu kritizirali kada ništa nisu radili, a nas kritiziraju i kada radimo nešto što će neupitno imati veliki utjecaj na živote građana, razvoj privrede i osnaživanje države. Je li zaista toliki problem kada će početi primjena, ako su do sada protraćene godine bez ikakvog napretka?

Bez dileme, svako može imati svoj stav i slobodno ga iznositi, ali bi bilo dobro da to rade uz argumente. Za razliku od ekonomskih stručnjaka, direktor porezne uprave ima obavezu da provodi politiku vlade i da poštuje zakone koje parlament usvoji. Radimo koliko možemo, tempom koji je moguć i sigurno je da ćemo povećati minimalne plate na 1.000 KM, da ćemo smanjiti davanja na plate i još mnogo toga što će poboljšati položaj i radnika i poduzetnika, ali i države.

Paralelno s ovim aktivnostima želimo uvesti apsolutnu fiskalizaciju u realnom vremenu što znači uvođenje reda i vladavine zakona. Smatram bitnim naglasiti da je BiH jedinstveno ekonomsko tržište i da dogovaram sa premijerom Viškovićem sinkronizirani početak primjene ovih zakona.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija