25 godina od Dejtona bit će obilježeno u BiH

U Sarajevu je danas u 17 sati zakazana redovna sjednica Predsjedništva BiH, a prema informacijama “Avaza” danas će biti usaglašen i usvojen konačan plan obilježavanja 25 godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjećamo, proces oko obilježavanja 25.godišnjice Dejtona započeo je nakon što je u septembru u posjeti BiH boravio specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Metju Palmera (Matthew Palmer). On je tada razgovarao s članovima Predsjedništva, gdje dogovaran plan obilježavanja.

Kako saznajemo, plan je prije nekoliko dana dogovoren, ali nije usaglašen. To bi se trebalo desiti danas na sjednici u Sarajevu.

Inače, 25 godišnjica Dejtona pada u subotu, 21. novembra. Na taj dan prije 25 godina u vojnoj bazi Rajt-Peterson (Wright-Patterson) u američkom gradu Dejtonu (Daytonu) parafiran je Dejtonski mirovni sporazum.

Tim dokumentom službeno je okončan rat u BiH, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

No, Dejton je BiH donio mir, ali ostavio mnogo nejasnoća, koje su kamen spoticanjaj svim građanima. U decembru iste godine zvanično je potpisan u Parizu. Za sada nije poznato kako je zamišljeno obilježavanje ovog značajnog datuma, čemu se ne protivi ni srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Kasim Trnka rekao je nedavno za “Avaz “da je 25 godina od Dejtona itekako značajan datum, jer je uspostavljen kakav-takav mir.

On je mišljenja da bi obilježavanje 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma trebalo da sadrži jedan kritički osvrt na godine koje su iza nas.

– Drugo, mora da ukaže na pravce moguće promjene ustavnog uređenja. I Dejton je predvidio mogućnost promjene Ustava, sada bi trebalo da se izvrši politički pritisak da se domaći akteri usaglase oko realnih mogućnosti promjene Ustava – istakao je nedavnoTrnka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79