250 dojava o bombama u KS, identifikovano tek 10 osoba koje stoje iza poziva

250 dojava o bombama u KS, identifikovano tek 10 osoba koje stoje iza poziva


Dojavljivači bombi nisu zaobišli ni tržne centre, policijske stanice, pa čak ni kliničke centre te zgradu Predsjedništva BiH

U vašoj školi je postavljena bomba, brzo će eksplodirati, samo je jedna od poruka koje su sarajevske škole dobile tokom prethodnog perioda.

Poruka za uzbunu stigla je i danas u Osnovnu školu “Meša Selimović” u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a za koju se nakon obavljenog KDZ pregleda ispostavilo da je lažna. Otkrivanje počinitelja

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nam je rečeno da je tokom prošle godine na području KS-a evidentirano 237 anonimnih dojava o ostavljanju eksplozivnih naprava za koje je nakon izvršenih KDZ pregleda utvrđeno da su bile lažne.

– Tokom januara i februara 2023. prijavljeno je pet anonimnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a za koje je nakon završenih KDZ pregleda utvrđeno da su lažne, pojasnili su u sarajevskoj policiji, gdje ističu da su na meti lažnih dojava najčešće pravosudne institucije i obrazovne ustanove. Dojavljivači bombi nisu zaobišli ni tržne centre, policijske stanice, pa čak ni kliničke centre te zgradu Predsjedništva BiH.

Treba napomenuti da je broj otkrivenih osoba koje stoje iza ovih (ne)djela veoma skroman piše Oslobođenje.

Tokom prošle godine policija je identifikovala deset osoba protiv kojih su preduzete zakonom predviđene mjere zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa lažnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama. Njima se na teret stavljaju krivična djela ugrožavanje sigurnosti, izazivanje opće opasnosti i lažno prijavljivanje, a za koja su zaprijećene zatvorske kazne.

Zbog lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama ove godine je u Općinskom sudu u Sarajevu odgođeno 720 ročišta, što, kako su pojasnili iz Suda, utječe na rezultate rada sudija, sudskih odjeljenja, kao i Suda u cjelini.

Prema podacima objavljenim na web stranici Tužilaštva KS-a, u prošloj godini su podignute tek dvije optužnice zbog ovih krivičnih djela, a kojim su obuhvaćene tri osobe. Potvrđene su optužnice protiv Eldina Kuke i Almina Osmanovića zbog krivičnih djela ugrožavanje sigurnosti i lažno prijavljivanje.
Poziv na broj 122

Alem Kahrović je pozvao policiju i rekao: “Općinski sud, državni Sud, postavljena bomba” i spustio slušalicu

Oni se terete da su 5. jula prošle godine u 10 sati i 50 minuta iz automobila, vozeći se naseljem Čengić-Vila, lažno prijavili da je postavljena bomba u Vrhovnom sudu FBiH. Osmanović je pozvao broj 122 i dežurnom policijskom službeniku u Operativnom centru MUP-a KS-a rekao: “Bomba u Vrhovnom sudu i brzo će pući!”, a potom prekinuo poziv. Nakon toga su optuženi zajedno uništili mobitel i SIM karticu.

I pored toga, u saradnji sa OSABiH otkriveni su i uhapšeni dva dana kasnije.

Nakon što su sporazumno priznali krivnju, dobili su po šest mjeseci zatvora. Za istra krivična djela optužen je i Alem Kahrović, koji je 16. juna pozvao broj 122 i tom prilikom lažno prijavio da je postavljena eksplozivna naprava u Općinskom sudu u Sarajevu i Sudu BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija