U fingiranju saobraćajnih nesreća zbog osiguranja učestvovali i policajci

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) su u saradnji sa Ministarsvom unutrašnjih poslova Srednobosanskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona, uspješno okončali višemjesečnu istragu protiv 23 osobe koje su učestvovale u fingiranju saobraćajnih nesreća.

Tužilaštvu SBK je protiv njih podnesen izvještaj.

U periodu od 2016. do 2020. godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi prvoosumnjičeni G.P. organizirao je grupu od najmanje tri osobe za povremeno vršenje krivičnih djela koji su u naznačenom periodu fingirali na desetine saobraćajnih nezgoda na području općine Travnik kako bi osigurali pravni osnov za nepripadajuću naplatu štete od osiguravajućih kuća, u okviru čega je osumnjičeni G.P. angažirao treća lica koja su uz novčanu naknadu učestvovala u izvršenju navedenih krivičnih djela – saopćeno je iz Federalne uprave policije (FUP).

Do sada su osiguravajuće kuće na ime fingiranih saobraćajnih nezgoda izvršile isplatu oko 150.000 KM.

Iz FUP-a podsjećaju da su 10. jula ove godine u okviru ove istrage uhapšene tri osobe i zamjenik komandira za saobraćaj PS Travnik G.P. (31), službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona S.G. (32) i D. A. (32) protiv kojih je nadležnom tužilaštvu podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Za G.P. i D.A. je određen jednomjesečni pritvor, dok je S.G. nakon kriminalističke obrade po nalogu nadležnog tužioca pušten na slobodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79