Vlado Adamović, advokat Muamera Budnje: “Lažni svjedok” je kriv za sve

Vlado Adamović, advokat Muamera Budnje: “Lažni svjedok” je kriv za sve


Vlado Adamović, advokat Muamera Budnje, nakon nedavnog saopćenja Tužilaštva KS-a za Oslobođenje podrobnije govori o čitavom slučaju.

Tužilaštvo KS-a objavilo je saopćenje u kojem su taksativno nabrojali gdje je Muamer Budnjo bio u noći stradanja Dženana Memića. Građani sumnjaju da je iskonstruisano.

– Sumnjaju zbog atmosfere koja se stvorila oko ovog predmeta i zbog, po meni, neprimjerenog odnosa prema Tužilaštvu. Oštećeni ima pravo izražavati sumnju, pretjerivati, nestručno opservirati postupak, ali kad je javnost počela nekritički podržavati izjavu da je “tužilaštvo plaćeno i slično”, onda je to krenulo u potpuno pogrešnom pravcu.

Bez obzira na teorije zavjere, sve ono što je pomenuto kao dio dokaznog postupka, predstavlja logičan slijed jedne ozbiljne istrage, a mjesto prikupljanja dokaza, različitost osoba i institucija od koje su dokazi pribavljani, te raznolikost dokaza, ukazuju da teorije zavjere nemaju nikakvo uporište. Bez obzira na to koliko je ko moćan, sa dobrim vezama i novcem, ne možete iskreirati toliki broj dokaza.

Denis Stojnić: “Javno ću otkriti ko je ubio Dženan Memića”

Poligraf

Postavilo se pitanje odakle računi nakon toliko vremena. U uređenim državama uvijek postoji način da dobijete račun star više mjeseci, da izvršite uvid u evidencije koje se uredno vode, pa tako nije začuđujuće da neko poslije par mjeseci u apoteci u Njemačkoj traži kopiju računa.

Otkud uopšte priče da je Muamer Budnjo ubica?

– Prvi je priču počeo Nedžad Latić svojim člankom gdje je dao jasnu asocijaciju da to može biti Budnjo, Alijin sin. Pretpostavljam da je on kontaktirao s nekim ko je znao da se pojavio navodni svjedok koji je Muamera vidio na mjestu događaja. Tužilaštvo je to provjerilo, Muamer je saslušan, prošao je poligrafski test i onda je krenulo utvrđivanje šta je tačno: da li to što Muamer kaže da nema veze s tim ili ono što kaže svjedok. Ispostavi se da svjedok nije pred Tužilaštvom ponovio da je vidio Muamera.

U sudnici sam preko 30 godina i mogu reći da dosad nisam vidio takvu revnost Tužilaštva do najmanjeg detalja. Rezultati toga pokažu da zapravo Muamer Budnjo nikako nije mogao biti počinilac i da je Tužilaštvo učinilo sve što struka nalaže, čak i više od toga. Što je najvažnije, postoje materijalni dokazi i tvrdnje potpuno nepristrasnih svjedoka.

Spominjete svjedoka od kojeg je sve i krenulo. Ko je uopće taj svjedok, kakve su mu namjere?

– Nažalost, kada se ljudima desi neko zlo, onda se nađe mnogo takozvanih prijatelja koji iz samo njima znanih pobuda nastoje “lažno suosjećati”, potpuno nesvjesni da kod ranjivih ljudi mogu izazvati pogrešne zaključke i u pogledu njihovih dobrih namjera i u pogledu prave istine.

Taj svjedok je jedno rekao ocu unesrećenog, ali je sve to negirao u Tužilaštvu.

Zašto se porodica Budnjo nije ranije oglasila?

– Po savjetu advokata. Advokati su zahtijevali od Tužilaštva da se otvori istraga i u tom pogledu provjere svi navodi. Ali, još prije intervencije advokata, Tužilaštvo je započelo provjere i Muamer Budnjo je to saznao. Dakle, prije nego je bio u prilici da “kreira” dokaze, Tužilaštvo je već provodilo “istragu” i u odnosu na to lažno prijavljivanje, i savjet advokata je bio da poštuje Tužilaštvo u cijelosti, odazove se na svaki poziv i ispuni sve zahtjeve Tužilaštva, što je i on činio.

Da li je on bio u vezi sa Alisom Mutap?

– Maumer, prema njegovoj izjavi, nikada u životu nije vidio tu djevojku. Unesrećenog je moguće sreo dva do tri puta u pratnji oca, koji je obavljao poslove vezano za Budnjinu firmu.

Insinuacije

Sve počinje kada se pojavi “navodni svjedok” koji jedno priča ocu, a drugo Tužilaštvu i onda Nedžad Latić umjesto da dopusti Tužilaštvu da prethodno ispita tačnost navoda od svih učesnika, ishitreno objavi insinuaciju koja sve odvede u pogrešnom pravcu.

Postoji li u ovom slučaju neka politička pozadina?

– Da sam ja tužilac, poveo bih računa o tome da li je ovaj predmet moguće zloupotrebljavanje pozicije porodice unesrećenog, da bi se njima davale krive informacije od navodnih prijatelja, a da možda ti navodni prijatelji nemaju za cilj da ko zna zbog kojih predmeta u Tužilaštvu ruše Tužilaštvo, a ovaj predmet koriste kao masku. Upravo sad treba podržati Tužilaštvo da konačno istjera istinu do kraja, a onda će se moguće pokazati pozadina svega.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija