Cikotić u Bihaću: Teret migrantske krize ne može nositi jedan narod i dva kantona

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić nakon sastanka u Bihaću sa drugim predstavnicima državnih institucija, humanitarnih organizacija i predstavnicima kantonalnih i lokalnih vlasti u Bihaću kazao je da ne mogu jedan narod i dva kantona nositi teret migrantske krize.

– Danas je veliki broj zvaničnika došao na lokalitet improvizovanog kampa Lipa. Zahvaljujem se svima što su došli da vide surove i nezahvalne uvjete. Došli smo da sagledamo koji doprinos treba da daju institucije sa svih nivoa za višesedmični boravak migranata dok se privremeni prihvatni centar Lipa ne privede svojoj dugotrajnijoj namjeni za smještaj migranata na duži period. Sve što se posljednjih dana dešava pokazuje da je ovo jedna humanitarna, sigurnosna, ali i politička situacija koja pokazuje da imamo uslove da samo jedan danor i dva kantona nose teret što je ubuduće neodrživo. Mi u ovom trenutku moramo riješiti pitanje smještaja ljudi koji se nalaze u vrlo neuslovnim smještajnim i higijenskim, zdravstvenim i svim drugim uslovima. Doveli smo ovdje institucije, organizacije, humanitarne organizacije koje će brinuti o kvalitetnom smještaju, ishrani i svim drugim pitanjima, medicinske i sanitetske brige tokom boravka migranata na ovom prostoru – kazao je Cikotić.

Kišno, blatnjavo i sumorno jutro u kampu Lipa kod Bihaća, Cikotić dolazi u posjetu migrantima

Između ostalog Cikotić je kazao da će nakon sagledavanja uslova na ovom lokaitetu nastojati stvoriti uslove za trajniji smještaj migranata na ovom području.

-Planiramo sastanak na lokalitetu Ripča gdje ćemo precizirati koordinaciju rada. Planiramo da već sutra tražimo da se donese odluka Predsjedništva BiH da se može pristupiti betoniranju, da se ovaj kamp u što kraćem vremenu prilagodi boravku migranta. Naši Bišćani ne moraju čuvati kamp Bira, mi želimo da ovdje stvorimo uslove za njihov boravak. Planiramo da se Bira zatvori – naveo je Cikotić.

Kazao je da su na području Lipe kako bi se u što kraćem roku riješio ovaj problem prenosi Faktor.

– Mi smo danas ovdje da u što kraćem roku riješimo ovaj problem, nadam se da će se to mjeriti satima, odnosno danima, da migrante smjestimo na ovaj lokalitet – naveo je Cikotić.

Uskoro opširnije…

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79