Kišno, blatnjavo i sumorno jutro u kampu Lipa kod Bihaća, Cikotić dolazi u posjetu migrantima

S kišom i snijegom put do kampa Lipa kod Bihaća postao je jedva pristupačan, a blato i voda u kampu otežavaju i onako tešku svakodnevnicu migranata koji svoj put u neadekvatnoj odjeći i obući za ovo vrijeme žele nastaviti ka Evropskoj uniji.

Migranti bez adekvatne obuće, odjeće i krova nad glavom (Foto: E. M./Klix.ba) Migranti bez adekvatne obuće, odjeće i krova nad glavom (Foto: E. M./Klix.ba)

Iako su prije nekoliko dana trebali krenuti iz ovog kampa, to se ipak nije dogodilo, a nakon 24 sata iz autobusa su izašli i vratili se svojoj svakodnevnici.

Borba za egzistenciju nastavljena je i danas, kada će kamp Lipu obići ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić, ministar odbrane Sifet Podžić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, kao i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić te predstavnici Delegacije EU i IOM-a.

Šatori OS BiH još uvijek nisu spremni za prihvat migranata (Foto: E. M./Klix.ba) Šatori OS BiH još uvijek nisu spremni za prihvat migranata (Foto: E. M./Klix.ba)

Šatorsko naselje koje su postavili pripadnici OSBiH danas čuva vojna policija, a kako je potvrđeno za Klix.ba iz više izvora još uvijek nije poznato ko će upravljati i brinuti o šatorskom naselju.

Unutrašnjost termoizolacionog šatora OSBiH (Foto: E. M./Klix.ba) Unutrašnjost termoizolacionog šatora OSBiH (Foto: E. M./Klix.ba)

Dvadesetak termoizolacionih šatora koji još uvijek u potpunosti nisu opremljeni bit će spremno za prijem migranata u narednim danima.

Migranti u razgovoru s predstavnicima Crvenog križa (Foto: E. M./Klix.ba) Migranti u razgovoru s predstavnicima Crvenog križa (Foto: E. M./Klix.ba)

Povod današnje posjete Lipi navedenih predstavnika jeste opremanje šatorskog naselja svim adekvatnim uslovima za boravak migranata dok se ne izgradi kamp čiji je projekat davno još predstavljen javnosti te u kojem bi migranti imali uslove za normalan boravak.

Put do kampa jedva moguć, kiša stvorila dodatne poteškoće (Foto: E. M./Klix.ba) Put do kampa jedva moguć, kiša stvorila dodatne poteškoće (Foto: E. M./Klix.ba)

Crveni križ i danas će u Lipi podijeliti jedan obrok, a kako Klix.ba saznaje još jedna organizacija uz SOS Bihać spremna je donirati oko 800 obroka dnevno čime bi umjesto jednog migranti imali tri obroka, ali još uvijek nadležni nisu donijeli tu odluku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79